Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:829526
 
Author:
Evaluation:
Published: 28.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Cenas nozīme    4
2.  Cenu veidošanas faktori    5
2.1.  Izmaksas    6
2.2.  Konkurence    7
2.3.  Piedāvājums un pieprasījums    8
2.4.  Mode un piemērotība sezonai    9
2.5.  Valdības līdzdalība cenas noteikšana    9
3.  Cenu veidošanas mērķi    10
3.1.  Būt konkurētspējīgiem    10
3.2.  Pozīciju iekarošana tirdzniecības starpnieku vidū    10
3.3.  „Tirgus krējuma” noņemšana    11
3.4.  Iekļūšana tirgū un tirgus daļas paplašināšana    11
3.5.  Naudas plūsmas nodrošināšana    11
3.6.  Citu produkcijas veidu atbalstīšana    11
3.7.  Noteiktas peļņas iegūšana    12
4.  Cenas noteikšanas process    13
4.1.  Cenu noteikšanas stratēģija    14
4.2.  Preču pārdošanas cenu veidošana uzņēmējdarbībā    15
4.3.  Uz produkta pašizmaksu balstītās piedāvājuma cenas noteikšana ar cenu kalkulēšanas palīdzību    18
5.  Cenu politika    21
5.1.  Cenu diferencēšana    23
5.2.  Cenu sasaiste    25
6.  Aprēķinu daļa    26
6.1.  Uzņēmuma “Lotuss” īss raksturojums    26
6.2.  Uzņēmuma “Lotuss” problēmas formulējums    26
6.3.  Uzņēmuma “Lotuss” problēmas risinājumi    26
6.4.  Variantu salīdzinājums un novērtējums    31
  Secinājumi    35
  Bibliogrāfiskais saraksts    36
Extract

Ievads
Bieži vien ir ļoti grūti noteikt optimālo pasūtījuma vai produkta cenu. Mikroekonomikas teorija sniedz optimālās cenas noteikšanas metodes, atvasinot izmaksu un ienākumu funkcijas (peļņas optimālā saskaņošana). Ikdienā uzņēmuma vadītājiem trūkst būtiskas informācijas, kas nepieciešama, lai varētu izmantot teorētiskos modeļus; viņiem ir tikai vispārējs priekšstats ko sniedz modeļi. Bez kvantitatīviem apstākļiem cenu noteikšanu ietekmē virkne citu faktoru, un bieži vien uz jautājumu – kādā cenu līmenī cenai vajadzētu atrasties – ir jāatbild intuitīvi.
Runājot par cenu, saprot ne tikai par veikalā pielikto summu pie precēm, bet arī īrnieks par dzīvokli maksā īres maksu, students par mācībām universitātē maksā mācību maksu, grāmatas autors par savu darbu saņem honorāru u.tml.
Ja uzņēmums grib pastāvēt ilglaicīgi, tad tam, nosakot cenu, ir jāņem vērā noteiktas prasības. Cenai ir jābūt:
1) zemākai vai vienādai ar konkurenta cenu tam pašam vai līdzīgam produktam;
2) jābūt pieņemamai klientiem;
3) jāsedz visas produkta ražošanas, administrācijas un pārdošanas izmaksas.
Produktu izvēles situācijās varam pamanīt, ka, ja uzņēmumam ir brīvas ražošanas jaudas, tad īstermiņa perspektīvā uzņēmums neņem vērā trešā punkta prasības. Tādā gadījumā mērķis ir, lai pārdošanas ienākumi segtu vismaz ar produkta ražošanu saistīto izmaksu pieaugumu un lai papildu pasūtījums spēj segt uzņēmuma pastāvīgās izmaksas un dod peļņu. Ja uzņēmums neņems vērā likumu, ka cenai ilgā laika periodā ir jāsedz visas izmaksas, tas radīs ekonomiskas problēmas.
Tirgus cena un tās veidošanās process ir viena no vissvarīgākajām problēmām uzņēmējdarbībā. Uzņēmējam jāprot pieņemt pareizo lēmumu cenu veidošanās procesā - pie kādas cenas būs pieprasījums un pie kādas nebūs, pie kādas cenas es gūšu optimālu peļņu. Jo pircēji – gan uzņēmumi, gan valsts, gan arī katrs no mums vēlamies iegādāties preci pēc iespējas zemākām cenām un ar augstu kvalitāti, bet pārdevēji – savu preci pārdot pēc iespējas augtākām cenām.
Šī kursa darba mērķis izpētīt cenu politiku un tās ekonomiskus aspektus.
Kursa darba uzdevumi:
1. izpētīt cenas nozīmi, veidošanās mērķi un noteikšanas procesu;
2. noskaidrot kādas metodes pastāv cenu veidošanā;
3. iepazīties ar cenu politiku;
4. veikt secinājumus par izvēlēto tēmu.
Izmantotas metodes: aprakstoša, analīze, tabulas.
Par kursa darba metodoloģisko pamatu kalpo mācību grāmatas un lekciju konspekti.
Ierobežojumi: Vairāk apskatam cenu veidošanu un cenu politiku un mazāk apskatam cenu noteikšanas ietekmējošus faktorus.

1. Cenas nozīme

Cena ir svarīga, jo pircējs to izmanto kvalitātes noteikšanā. Ja cena šķiet pārāk augsta, pircējs var atteikties no preces, jo tā nav tādas naudas vērta. Ja cena šķiet pārāk zema, pircējs var uzskatīt, ka prece ir nevērtīga.
Cena ir svarīgs konkurences līdzeklis. Bieži vien tirgotāji var izmantot cenu kā vienīgo faktoru konkurences cīņā. Piemēram, ja ir liels preču krājums un pārdošana neveicas, preces pašreizējo formu izmainīt arī nevar. Šajā situācijā lielāku uzmanību varētu veltīt preces virzīšanai tirgū (pārdošanas veicināšanai). Bet tādā gadījumā palielināsies risks, jo veicināšanā ieguldītā nauda palielinās izmaksas, bet var nepalielināt pārdošanas apjomu. Labāk šajā gadījumā būtu samazināt cenu katrai vienībai.
Cena ir svarīga tirgotājam, lai varētu noteikt ienākumus. Cena reizināta ar pārdoto preču daudzumu, ir vienāda ar ienākumiem no pārdošanas. Pārdošanas ienākumus var palielināt, pārdodot vairāk vienību par tādu pašu cenu vai pārdodot tādu pašu daudzumu, palielinot vienas vienības cenu. Dažos gadījumos ienākumus var palielināt, pārdodot pat mazāku daudzumu nekā pirms tam, bet palielinot cenu katrai preces vienībai. (skatīt 1.1. tabulu).

Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register