Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:431356
 
Author:
Evaluation:
Published: 27.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Extract

Sakarā ar Anglijas saimniecisko un politisko izolāciju uz tām bijis samērā mazs iespaids no svešām tiesībām, tāpēc arī tām piemīt sevišķas nacionālās īpatnības. Angļu tiesības nekad nav sistemātiski izdotas likumu veidā, bet veidojušās pamazām. Angļu tiesībās izšķir trīs sastāvdaļas:
1)“Common law” – vecu vecās angļu tiesības, no sākuma pamatotas uz ierašām;
2)“Law of equity” – taisnības principi, kas papildināja “Common law”, kad tās vairs neatbilda taisnīguma prasībām,
3)“Statue law” – kas ir parlamenta akti.
“Common law” radās 11 – 15.gs. Anglijā un veidojas kā vispārējās tiesības. To izveide sākas ar “Yearbooks”, kuru var dēvēt par parašu gadagrāmatu, un sākumā tās veidojās kā ieraduma tiesības. Tālāk tās attīsta Karaliskās sola tiesas, karaļa kūrijas, Kopējo lietu tiesas (viena no augstākajām kopējo tiesību tiesām Anglijā 13 gs.- 1873.g., kas iztiesāja civillietas par prasības summu, kas mazāka par 40 šiliņiem), Valsts kases tiesas u.c. centrālo tiesu darbības rezultātā, izejoši no šo tiesu spriedumiem, jo bija pieņemts, ka neviens tiesnesis nevar runāt pretim augstāka tiesneša spriedumiem – tādējādi izveidojās tā saucamā “case law” sistēma – tas ir precedentu tiesības, kur arī visspilgtāk izpaužas angļu tiesību īpatnība. Tātad šajās tiesībās kā galvenais avots ir tiesas precedents un, saskaņā ar to “Common law” tiesībām, jebkurš augstākās tiesas spriedums ir saistošs tās pašas instances tiesām vai zemākstāvošām tiesām, izlemjot analoģiska rakstura lietas.
Jāatzīmē, ka, lai arī “Common law”” kļūst par veselu tiesību jomu, tomēr, kas attiecas uz tiesu precedentiem, tad saistošs spēks ir tikai augstāko tiesu spriedumiem. Tomēr arī līdzīgi zemākas pakāpes tiesneši mēdz sekot cits citam bez izņēmuma. Ja kādā jautājumā nav ne tiesas precedenta ne likuma, tad tiesnesis var vai nu pats noteikt normu pēc sava brīva ieskata, vai arī aizpildīt šo robu no svešām tiesību sistēmām (piem. Romiešu tiesībām). Šādu jaunu tiesību taisīšanas atļauja piešķir “Common law” īpašu elastību.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1204135
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register