Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:506394
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.02.2021.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 16 units
References: Used
Extract

NOBEIGUMS
Runājot par jēdzieniem „konfederācija vai federācija”, tad jāatceras, ka gan federācija, gan konfederācija balstās uz federālisma principiem, tāpēc bieži ir grūti nošķirt, kur beidzas konfederāla apvienība un kur sākas federāla. Atšķirība tā, ka federācijā federālisma principi darbojas daudz plašāk un dziļāk, tāpēc konfederāciju un federāciju nošķiršanā galvenais uzsvars jāliek uz federālisma principu realizācijas pakāpi. Valstu konfederācija un federāla valsts reprezentē divas kvantitatīvi un kvalitatīvi atšķirīgas federālisma attīstības pakāpes. Robeža uz federatīvu valsti ir pārkāpta tad, ja savienības institūciju kompetences pieaug tādā mērā, ka rodas izlemšanas centru duālisms (Cipeliuss R. Vispārējā mācība par valsti. – Rīga: AGB, 1998. – 303-304. lpp.).
Neviena valsts pasaulē nav „atzinusi” Eiropas Savienību kā valstisku veidojumu, taču Eiropas Savienībai neapšaubāmi piemīt ļoti daudzas valstij raksturīgās pazīmes, arī dalībvalstis vēl nav psiholoģiski gatavas to atzīt, un nebūs gatavas vēl ilgi pēc tam, kad faktiski jau sen būs kļuvušas par Eiropas Savienības federācijas subjektiem.
Veicot darbu autore secina, ka:
1. Konfederācija ir valstu savienība, kas nodibināta atsevišķu valstisku mērķu sasniegšanai, piemēram, valsts aizsardzībai. Esošās dalībvalstis saglabā savu suverenitāti, patstāvību kā arī lēmumu neatkarību.
2. Federācija jeb savādāk kā dēvē- savienota valsts ir vairāku valstu apvienība, kur ne vien pati šī apvienība ir suverēna valsts ar savu satversmi un valdību, bet arī apvienības katra atsevišķā daļa jeb pavalstis nezaudē valsts raksturu.
3. Eiropas Savienība sāk attālināties no konfederācijas statusa. Tās dalībvalstis ir parakstījušas dažādus līgumus un citus normatīvos aktus, kā rezultātā Eiropas Savienība vairs neatbilst konfederācijas īpašībām.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register