Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:634290
 
Author:
Evaluation:
Published: 26.10.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Extract

Informācijas tehnoloģiju rašanās un attīstība ir izraisījusi daudzas izmaiņas, kas skar kā sabiedrību kopumā ar tās struktūrām, tā arī katru no mums. Vienlaikus ar milzīgajām iespējām, ko sniedz tehnikas progress, tas veicina sabiedrības noslāņošanos pēc prasmju, iemaņu un intelekta kritērijiem, kuri spēj nodrošināt indivīda adaptāciju informācijas tehnoloģiju pasaulē.
Šajā laikā arī daudzām bibliotēkām paveras jaunas iespējas informācijas pakalpojumu sniegšanā. Līdz ar to nedaudz mainās arī bibliotēku iekšējā struktūra, tās uzdevumi, prasības darbinieku prasmju un izglītības līmenim. Jo augstāk attīstītas tehnoloģijas tiek iesaistītas bibliotēku ikdienas darbā, jo lielākas prasības tās uzstāda lietotājiem. Mūsdienu bibliotēku mērķis ir apmierināt arī klientu pieprasījumus pēc tekstu kopijām, audio un video materiāliem, grāmatu lasīšanu internetā. Elektroniskā bibliotēka piedāvā iespēju izmantot dažādu bibliotēku katalogus un meklēt informāciju datu bāzēs. 20.gadsimts ir radījis virtuālās bibliotēkas jēdzienu, kas apzīmē attālinātu un pastarpinātu pieeju bibliotēku saturam un pakalpojumiem, kā arī citiem informācijas avotiem. Elektroniskais tīkls nodrošina pieeju informācijai gan elektroniskajos, gan tradicionālajos izdevumos, tiecoties aptvert visu pasauli.
Tieši jaunās informācijas tehnoloģijas bija par iemeslu jaunas kultūras izpratnes un indivīda subjektīvās pasaules izjūtas veidošanai. Ikviens no mums ir dzirdējis teicienu "pasaules ciems", kas apzīmē 20.-21.gs. cilvēka pasaules uztveri un tās pārdzīvojumu, kura radīšanā liela loma bijusi jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem, to starpā informācijas tehnoloģijām un konkrēti - interneta attīstībai.
Internets nav šīs paaudzes izgudrojums, tas ir dzimis 60.gados. Tomēr arī pašlaik speciālisti to neuzskata par pabeigtu produktu [4,157]. Tīkla koncepcija nav radusies Microsoft kabinetu ietvaros, tās vēsture saistās ar politiku un tiem milzīgajiem resursiem, kas tika ieguldīti zinātnē "aukstā kara" laikā. 1957.g. PSRS bija tikko palaidusi "Sputņik", apsteidzot ASV Visuma izpētes jomā. Sākās bruņošanās un tehnoloģiju sacensības. To kontekstā ASV Aizsardzības departaments izveidoja ARPA (Advanced Research Projects Agency), lai uzlabotu savu tehnoloģisko varēšanu. Divpadsmit gadus vēlāk šī organizācija radīja projektu ARPAnet, kas paredzēja izveidot militāro pētniecības tīklu jeb pirmo datortīklu pasaulē. Tolaik vēl nevienam nebija personālo datoru. Datoru pasauli veidoja termināli un lieldatori. Tie parasti bija gigantiskas, trauslas kastes, kas ar kabeļu palīdzību pieslēgtas termināliem. Koncepcija par neatkarīgiem datoriem, kas savstarpēji savienoti caur datortīklu, bija pilnīgi jauna, tai bija nepieciešama jaunas aparatūras un programmatūras izstrāde, kā arī savādākas saslēgšanas metodes. Galvenais iemesls, kas pamudināja uz decentralizāciju, bija apsvērumi par drošību atomuzbrukuma gadījumā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register