Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:127277
 
Author:
Evaluation:
Published: 11.10.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Ej, kur acis rāda ,- visur vīns.

Padodiet lauku viesu nama saimniecei sirsnīgu sveicienu “ Benvenuti! “- un pēc pāris minūtēm uz galda tiks pasniegts groziņš ar skraukšķošu baltmaizi un krūka ar labas kvalitātes galda vīnu. Vīnam pēc itāļu tradīcijām jābūt vienmēr un visur. Tas ir tik pirtasti, ka šo dzērienu allaž pasniedz pie maltītēm, kā arī dzer bārā starp divām Espresso kafijas tasītēm. Vīns itāļus pavada gan svētkos, gan arī ikdienā, tas darbojas pat kā samierinātājs starp dieviem karstgalvjiem, kas sākuši vicināt dūres un dalīt matus: pie vīna glāzes strīdnieki nomierinās un atkal salabst.
Vīna klātbūtne jūtama arī, tāpat vien pastaigājoties pa apkārtni. Visās Itālijas provincēs, tās kopā ar Franciju ir lielākie vīna ražotāji, tiek audzētas vīnogas un darīts vīns. dažos apvidos visā valstī, kas pēc izskata atgādina zābaku, no Alpu pakājes līdz pat zābaka purngalam visapkārt stiepjas vienas vienīgas vīnogulāju plantācijas, it kā šeit būtu vīna dzimtene. To drīkstētu apgalvot vismaz par antīko laika periodu. Senie Grieķi Itāliju dēvēja par Oinatria jeb vīna zemi, jo vīnogas augušas šajā zemē jau apmēram 3000 gadus un savas saknes laidušas it visur, kur vien iespējams. No pat nelielajiem zemes stūrīšiem elpu aizraujošās Aostas ielejas nogāzēs un Dienvidtirolē, Itālijas ziemeļu un centrālās daļas saules pielietajos, paudurainajos novados, līdz pašiem galējiem šīs zemes dienvidiem.
Daudzviet vērojamas lietas atšķirības saimniekošanas metodēs. Ir atrodami stādījumi seno laiku garā, kur starp vīnogulājiem aug augļu koki un olīvkoki, tiek sēta labība un audzēti dārzeņi. Protams, šo platību apkopšanā izmanto roku darbu. Pilnīgi cita pieeja ir vīnogu monokultūru audzētājiem. Tie savā darbā izmanto traktorus un ražu arī novāc mehanizēti. Ar šādien paņēmieniem strādā lielie vīna ražotāji- uzņēmumi un vīndaru apvienības, kas tad arī pagatavo vairākumu itāļu vīnu. Turklāt ir neskaitāmi daudz mazo audzētāju, kas lielākoties ražo dzērienus savām un arī dažreiz savu draugu vajadzībām. Neapšaubāmi šajos gadījumos vīna garša var diezgan stipri atšķirties, jo sīkie vīna ražotāji gatavo dzērienus pēc savas gaumes, līdz ar to otru līdzīgu dzērienu var visā pasaulē neatrast.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register