Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ

Great deal: today with a discount!

Regular price:
4,49
You save:
0,58 (13%)
Discounted price*:
3,91
Purchase
Add to Wish List
ID number:327854
Author:
Evaluation:
Published: 22.02.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Vīnu iedalījums    4
1.1  Baltie vīni    4
1.4  Stiprinātie vīni    7
2.  Vīna novērtēšana    8
2.1  Vīna izbaudīšana    8
3.  Vīna pasniegšana    13
3.1  Korķa izvilkšana    13
3.2  Profesionāl vīna ieliešana    16
3.3  Prasmīga nogulšņu atdalīšana    17
3.4  Vīna pasniegšanas temperatūra    18
4.  Vīna iegāde    20
5.  Secinājumi    21
6.  Izmantotā literatūra    22
Extract

Vīns ir viens no visvecākajiem pasaulē pazīstamajiem dzērieniem. Jau mūsu senči dzēra vīnogu sulu, kas iepriekš tika raudzēta. Vīnam ir interesanta vēsture. Tie, kurus šī pasaule aizrauj, paceļ ne tikai dzirkstošas glāzes, bet gūst ieskatu arī senā vēsturē, dažādās kultūras, tradīcijās un ticējumos un aizvada mirkļus dvēseliskās sarunas.
Garajā vīna vēsturē cilvēks tikai nesen iemācījās vīnu izturēt un uzglabāt. Civilizētā sabiedrībā vīna baudīšana un kultūra tiek uzskatīta par svarīgu dzīves sastāvdaļu. Mūzika, teātris opera un citi kulturāli pasākumi ir kā labs vīns, un tas viss savstarpēji mijiedarbojas.
Vīna baudīšana ir fascinējoša. Baudot vīnu, cilvēks psiholoģiski atslābinās, un viņa garastāvoklis uzlabojas.
Vīns ir ļoti sabiedrisks. Baudot vīnu, raisās patīkamas sarunas, to kopīgi izvērtējot. Katrs var priecāties par vīna garšas īpašībām un dalīties savos iespaidos. Tas ir prieks, ko var piedzīvot ikviens, ja vien ir vēlēšanās iepazīt tuvāk šo brīnumaino un mūžseno dzērienu.
Vīna grupēšana pēc stiliem ir viens no veiksmīgākiem vīnu klasifikācijas veidiem, tāpēc jēdzienu vīna stils bieži izmanto, lai raksturot kādu konkrētu vīnu. Tas varbūt ir mazliet mākslīgs iedalījums, jo ar vīniem viss ir relatīvs, tomēr dod mums priekšstatu, kā vīnus sagrupēt.
1.1Baltie vīni
Sausie baltvīni ar vienkāršu buķeti, bez sevišķi izteikta vai specifiska aromāta.
Šim vīna stilam ir raksturīga jaunības elpa un svaigums. Tie ir vienkārši, vidējas kvalitātes un ne sevišķi dārgi vīni, kas nav paredzēti ilgstošai glabāšanai. Tos bieži pasniedz kā aperitīvus.
Baltie vīni tiek baudīti kopā ar maltīti, tie uzlabos ēstgribu un dzesēs slāpes. Tos var pasniegt pie zivs un īpaši ar svaigu sālītu lasi. Kā arī ar baltajām gaļā. Var vīnu pasniegt pie zupām, salātiem un aukstajām uzkodām. Tie piederas arī pie asiem, piparotiem ēdieniem, kas gatavoti ar ķiplokiem un sīpoliem.
Vienmēr pasniedz atdzesētus! Šos vīnus lielā apjoma ražo silta klimata zemēs, izmantojot neitrālas, lētas, ne sevišķi aromātiskas vīnogu šķirnes.
Viegli, aromātiski baltvīni ar vīnogu garšu un mērenu augļu un ziedu aromātu.
Šī stila vīniem ir raksturīgs samērā neliels alkohola daudzums un viegla, maiga garša; tie parasti ir mazliet saldi. Vispievilcīgākā šķiet šo vīnu buķete, kas atgādina svaigus augļus un liek domāt par kaut ko atsvaidzinoši kraukšķīgu. Pie šiem vīniem pieder gan mazāk kvalitatīvie, lētie vācu galda vīni, kas dažreiz garšo mazliet ūdeņaini, tomēr labi dzesē slāpes, gan arī ļoti augstas kvalitātes vīni, kurus sevišķi ieteicams izbaudīt, pievēršot tiem īpašu uzmanību.
Šos vīnus var pasniegt arī pie maltītes – pie viegliem, maigiem ēdieniem, bet var arī šos vīnus pasniegt ar ļoti pikantiem, eksotiskiem Āzijas ēdieniem vai ar ķīniešu ēdieniem! Pasniedz labi atdzesētus! Šī stila vīni galvenokārt tiek ražoti Vācijā, kā arī Amerikā un Austrālijā. Visbiežāk tos ražo no Resling šķirnes vīnogām, dažkārt arī no Gewürzlraminer un Müller – Tburgau vīnogām. Vācijā mēdz izmantot arī Kerner un Pinot Gris.…

Author's comment
Load more similar papers

Send to email

Your name:

Enter an email address where the link will be sent:

Hi!
{Your name} suggests you to check out this Atlants.lv paper on „Vīna novērtēšana, iegāde un pasniegšana”.

Link to paper:
https://eng.atlants.lv/w/327854

Send

Email has been sent

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook
Twitter

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register