Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:231925
 
Author:
Evaluation:
Published: 19.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 18 units
References: Not used
Extract

Pamatideja. Princips nosaka, ka komandas darbs ir mērķtiecīgi virzīta darbība. Tātad komandas darbam ir jāizvirza mērķis. Mērķis jāformulē kopīgi visai komandai. Komandas darba mērķim ir divi pamatvirzieni: sekmīgāka uzdevumu paveikšana (konkrēts rezultāts) un komandas vienotība (savstarpējo attiecību un sadarbības attīstīšanās). Šie divi aspekti ir komandas mērķa formulējuma pamats. Mērķa formulēšanā ir iesaistāmi visi komandas biedri. Par mērķu izpratni katrs dalībnieks sniedz atgriezenisko saiti, lai komanda būtu vienota izpratnē par sasniedzamo rezultātu. Kad izvirzītais komandas darba mērķis sasniegts, komanda novērtē rezultāta atbilstību mērķim un izvirza nākamo mērķi, atceroties divus komandas darba pamatvirzienus. Komandas funkcionēšanas pamatā ir tās darba plānošana, kurā iesaistās visi komandas dalībnieki, un regulāra visu iesaistīto speciālistu sadarbība (regulāras komandas sanāksmes).

Atslēgas vārdi: regulāras komandas sanāksmes, kopīga mērķa formulēšana, sekmīgākas uzdevumu paveikšanas mērķis un komandas vienotības izveidošanas mērķis; atgriezeniskā saite par mērķu izpratni; mērķa sasniegšanas plānošana; visu dalībnieku iesaistīšanās plānošanā, koordinācija, regularitāte, sistēmiskums, skaidrs darbības virziens.

Papildinformācija. Princips nosaka, ka komandas veiksmes pamatā ir vienoti komandas darbības mērķi. Personālvadības speciāliste M.Kehre norāda – ja komandai ir skaidri mērķi un tie ir visiem zināmi, komanda ir gatava pieņemt uzdevumus, kas šķiet grūti, bet izpildāmi. Visa enerģija tiek veltīta mērķa sasniegšanai. Apzinoties komandas mērķi, komanda apzināsies savas darbības robežas. Komanda strādās efektīvi, ja katra komandas locekļa izturēšanās ir vērsta uz kopējo mērķu sasniegšanu un sociālo mijiedarbību. [7]
Komandas biedri laikus ziņo komandas vadītājam par sarežģījumiem plāna ievērošanā. Sasniedzot mērķi, rezultāta atbilstība tiek novērtēta, analizēta un izvirzīts nākamais mērķis.
Komandas tikšanās regularitāte ir viens no pamatnosacījumiem, lai tās biedri nezaudētu piederības sajūtu komandai un līdz ar to arī motivāciju darboties kopā. Katras sanāksmes organizēšanai ir jāveltī īpaša uzmanība. Ikviena komandas tikšanās tiek rūpīgi izplānota. To var paveikt komandas dalībnieki kopā iepriekšējā tikšanās reizē. Vadītājs uzņemas galējo plāna izstrādi. Vadītāja loma sapulces organizēšanā ir īpaši svarīga, jo sapulce ir jāvada, citādi zūd kontrole pār to. Sapulces veiksmes pamatnosacījumi: sapulces vadīšana, dalībnieku iepriekšēja aptauja par problēmām un iespējamiem risinājumiem, darba kārtības sastādīšana. [4; 6; 8] Sapulces struktūru skatīt autores rakstā: 8.rakstu krājumā „Dzīves jautājumi” „Komandas funkcionēšanas uzlabošana”. [16]
Prasmes: mērķa formulēšanas prasme, atgriezeniskās saites sniegšanas prasme; mērķa sasniegšanas prasme; darba organizēšanas un koordinēšanas prasme, plānošanas prasme, prasme noteikt prioritātes komandas darbā (nošķirt svarīgāko no mazsvarīgākā); sapulces vadīšanas prasme.
Attieksmes un īpašības: uzņēmīgums, nopietnība, respekts, mērķtiecīgums, organizētība, precizitāte, atbildība, radoša pieeja, vēlme darīt pēc iespējas labāk.

Komandas uzdevuma funkciju īstenošanas princips jeb komandas lietderīgas darbības princips

Pamatideja. Komandas darbā tiek īstenotas komandas uzdevuma funkcijas. Uzdevuma funkcijas vistiešāk attiecas uz komandas uzdevumu izpildīšanu.

Atslēgas vārdi: komandas uzturēšanas funkcijas, komandas koncepcijas (misijas) un mērķu noteikšana, problēmu izpēte un definēšana, darbības mērķu definēšana un darbības plānošana, risinājumu alternatīvu izvirzīšana, to izpēte un veiksmīgākās alternatīvas izvēle; komandas darbība, problēmrisināšana, novērtēšana, metodes komandas veicamā uzdevuma īstenošanai; individuālo uzdevumu noteikšana un sadale, uzdevumu veikšana, novērtēšana.

Papildinformācija. Komandas uzdevuma funkcijas [12] ir vērstas uz veicamajiem pienākumiem. Komanda ir strukturējusi savu darbību un koncentrējas uz sevis attaisnošanu. Uzdevuma funkciju mērķis ir arī atvieglot komandas uzdevumu veikšanu. Respektīvi, nosakot veicamās darbības un problēmrisināšanas procesu, komanda var sekmīgi funkcionēt. Uzdevumu funkcijas ietvers ne tikai atslēgas vārdos jau uzskaitītās darbības, bet arī komandas koncepcijas (jeb misijas, pēc Dž.Lūisa) formulēšanu, faktu noskaidrošanu un piedāvāšanu, problēmas formulēšanu, ideju un virzienu ierosināšanu, to izpēti un paplašināšanu, risinājumu variantu izvirzīšanu, neskaidrību noskaidrošanu, mērķu un uzdevumu izvirzīšanu, problēmas atrisināšanas gaitas noteikšanu, darba plūsmas fokusēšanu uz uzdevumu, darba kopsavilkuma veikšanu, lēmuma vai slēdziena ierosināšanu komandai, tehnisko iespēju nodrošināšanu, komandas darbības fiksēšanu, viedokļa vai pārliecības izteikšanu, atgriezeniskās saites nodrošināšanu utt.
Galvenais komandas uzdevums ir pārstāvēt klientu intereses.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register