Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:757562
 
Evaluation:
Published: 28.11.2001.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Extract

Referāta tematika aizskar būtisku Latvijas valsts vēstures un izveidošanās lappusi. Aprakstīti tiks ne tikai notikumi pēc Latvijas Republikas proklamēšanas akta, bet arī aspekti un nākošo valstsvīru aktivitātes, kas veicināja Latvijas kā vienotas teritorijas iespējamību un pastāvēšanu.
Latvijas valstiskuma attīstība ir cieši saistīta ar Pirmā pasaules kara notikumiem un Krievijas impērijas sabrukumu, kurš ļāva pilsoniskajai sabiedrībai un radošajai inteliģencei iznākt no pagrīdes un skaļāk paust savu atbalstu sākumā Latvijas autonomijai, tad jau neatkarīgai Latvijas valstij. Jāapzinās, ka ļoti nozīmīga Latvijas teritoriāli tiesiskās nostiprināšanas sastāvdaļa ir arī miera līgumi ar kaimiņvalstīm un valstīm, kurām bija teritoriālas un tiesiskas pretenzijas uz Latvijas teritoriju.
Referāta izklāsts būtībā hronoloģiski atspoguļo visus svarīgākos notikumus, kas palīdzēja Latvijas valstiskuma radīšanai XX gadsimtā. Šie notikumi tiks vērtēti caur juridiskā izpētes prizmu un nodrošinās izpratni par notikumu loģisko gaitu.
Referātu rakstot izmantoju Ā. Šildes, Fr. Zālīša un J. Seska grāmatas, kurās aprakstīts gan tas, kā īstenojās šķietami utopiskā ideja par vienotas Latvijas valsts izveidošanu, gan cīņa par Latvijas atzīšanu pasaulē. Autori sniedz ieskatu un vērtē katras personas ieguldījumu šī mērķa sasniegšanā. Kā papildus materiāls izmantotas publikācijas no “Lauku Avīzes” un 1999. gada laikraksta “Diena” pielikuma “Sestdiena”, kur rubrikā “XX gadsimts – Latvija” apskatīti Latvijas valstiskuma veidošanās aspekti, kas nekādā ziņā nav saraujami ar Latvijas valsts teritoriāli tiesisko nostiprināšanu.
Par Latvijas valsts idejas pamatdokumentu jāuzskata Miķeļa Valtera programmatiskais raksts, kas iespiests Šveices latviešu pagrīdes organizācijas, ko dēvēja par “savienībniekiem”, laikrakstā “Proletārietis”. 1903. gada 11. Nr. parādījās raksts, kura virsraksts jau iezīmēja radikālo domu: “Patvaldību nost, Krieviju nost!” 1905. gada kongresā, kas notika 29. un 30. decembrī, kad Latvija joprojām atradās ierauta revolūcijas nemieros, “Savienība” pieņēma programmu, kurā teikts: “Visa latviešu apdzīvotā zeme – Kurzeme, Dienvidu Vidzeme un Infantija – apvienojama vienā pašvaldības apgabalā – Latvijā, ar pilnvarīgām pašnoteikšanās tiesībām visā šī apgabala iekšējā dzīvē.”…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1112164
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register