Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:130659
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.03.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Not used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Latvijas parlamenta vēlēšanas likums    3
  Pašvaldību vēlēšanas likums    5
  Latvijas parlamenta un pašvaldību vēlēšanu likuma evolūcija un šodienas diskusija par to    7
  Pilsonība, vēlēšanas tiesības un procentu barjeras    8
  Valsts prezidenta institūcijas problēmas    9
  Izmantotā literatūra    10
Extract

Saeimas vēlēšanas likums regulē pašas Saeimas vēlēšanas un kā pirmais nosacījums, lai persona varētu vēlēt ir jābūt Latvijas pilsonim un šai persona ir jābūt 18. gadus vecam. Saeimas vēlēšanu likums nosaka arī ierobežojumus vēlētāju grupām - tās ir personas, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas iestāde un personas, kuras ir atzītas par rīcībnespējīgām.
Līdzīgi nosacījumi ir arī personām, kuras vēlās kandidēt Saeimas vēlēšanās – tam ir jābūt Latvijas pilsonim un jābūt vismaz 21 gadu vecam. Savukārt Saeimas kandidātam ir šādi ierobežojumi, lai varētu būt ievēlētam – persona ir atdzīta par rīcībnespējīgu, izcieš sodu brīvības atņemšanas iestādē, ir agrāk bijis sodīts par tīšu noziedzīgu nodarījumu, ir vai ir bijusi PSRS vai LPSRS vai ārvalstu valstu drošības dienestu, izlūkdienestu vai pretizlūkošanas dienesta darbinieks, kā arī ja ir uzlikts aizliegums kandidēt. Deputāta kandidātam, kurš strādā par amatpersonu ir jāatsakās no sava amata, lai varētu kandidēt.
Saeimas vēlēšanām Latvija sadalāmi piecos vēlēšanas apgabalos – Rīga, Vidzeme, Latgale, Kurzeme un Zemgale. Centrālā vēlēšanu komisija nosaka katrā vēlēšanas apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu proporcionāli vēlēšanas apgabalu vēlētāju skaitam, kuru konstatē atbilstoši pēc Iedzīvotāja reģistra. Katra vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu nosaka pēc - visu vēlētāju skaitu dalot ar skaitli 100, šādi iegūtie veselie skaitļi apzīmē vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu.
Kandidātu sarakstu var iesniegt reģistrēta politiskā organizācija (partija) vai apvienība. Kandidātu sarakstus iesniedz Centrālajai vēlēšanu komisijai. Kandidātu sarakstu iesniedz persona, kurai ir attiecīgai politiskās organizācijas (partijas) pilnvarojums. Kandidātu sarakstā norādāms katra kandidāta vārds, uzvārds un personas kods. Vienu un to pašu kandidātu var pieteikt tikai viena nosaukuma kandidātu sarakstā vienā vai vairākos vēlēšanu apgabalos. Ja kāds kandidāts pieteikts dažādu nosaukumu kandidātu sarakstos, viņa kandidatūra svītrojama visos kandidātu sarakstos. Lai Centrālā vēlēšanu komisija reģistrētu kandidātus ir nepieciešams iesniegt 1000 latu drošības naudu. Iemaksātā drošības nauda dod tiesības iesniegt viena nosaukuma kandidātu sarakstus visos vēlēšanu apgabalos, un tā atdodama iemaksātājam, ja no šā nosaukuma kandidātu saraksta kaut vienā vēlēšanu apgabalā ievēlēts vismaz viens deputāts. Drošības naudu, kas iemaksāta par tāda nosaukuma kandidātu sarakstu, no kura neviens deputāts nav ievēlēts, Centrālā vēlēšanu komisija iemaksā valsts budžetā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register