Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:423852
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.01.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    3
2.  Maizes vēsture    4
3.  Kviešu maizes veidi    5
4.  Kviešu labība    6
5.  Grauda uzbūve un ķīmiskais sastāvs    7
6.  Lipeklis    8
7.  Malšana    9
8.  Miltu apstrāde    10 1
9.  Maizes cepšanas piedevas    11
10.  Maizes cepšanas veidi    12
11.  Maizes uzglabāšana    13
12.  Nobeigums    14
13.  Izmantotās literatūras saraksts    15
14.  Pielikums    16
Extract

Visi mēs labi pazīstam veselīga uztura piramīdu. Tās pirmajā stāvā atrodas graudaugu produkti, tiem vajadzētu veidot 40-50% no cilvēka uztura. Šajās referātā apskatīšu vienu no senākajiem graudu produktiem- maizi.
Maize ir viens no vecākajiem pārtikas produktiem pasaulē. Jau pirms vairāk nekā 10 000 gadu senči gardu muti tiesāja maizi, par ko liecina arheoloģiskie izrakumi. Labību priekšteči ir savvaļas graudzāles, kuras mūsu senci saka vākt un audzēt, lai iegūtu graudus. Sakotēji tos ēda nepārstrādātus vēlāk saberza starp akmeņiem un sajauca ar ūdeni, iegūstot putru. Taču ar to dienu, kad no sabiezējušas putras izdevās izveidot kaut ko līdzīgu plācenītim un izcept, sakas maizes cepšanas vēsture.
Maize ir arī vērtīgs ogļhidrātu, olbaltumvielu, vitamīnu un šķiedrvielu avots. Taču attīstoties pārtikas rūpniecībai, graudu pārstrādes produkti kļūst arvien rafinētāki un to dabiskā bioloģiskā uzturvērtība samazinās. Mūsdienās, kad tik daudz uzmanības tiek veltīts produktu uztuvērtībai, liekā svara kontrolei un vienkārši labai veselībai, maiznīcas piedāvā arvien lielāku maizes sortimentu klāstu- ar klijā, graudiem, sēklām, no rupja maluma un augstākā labuma miltiem. Referātā apskatīšu maizes uzturvērtību un centīšos parādīt, kādu procesu rezultātā no kviešu grauda, kas aug pļavā, uz mūsu galda nonāk šis garšīgais un aromātiskais pārtikas produkts- maize, bez kuras mūsu ikdienas ēdienkarte nebūtu pilnīga.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register