Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:504950
 
Evaluation:
Published: 26.09.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 6 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads   
2.  Darbā lietoto terminu skaidrojums   
3.  Notiesāto personu juridisko pienākumu raksturs   
4.  Nosacīts sods kā viens no soda veidiem   
5.  Ieslodzīto pamattiesības atkarībā no cietuma režīma   
6.  Notiesāto personu tiesiskais statuss publisko tiesību sfērā   
7.  Konstitūcijā garantētās tiesības   
8.  Notiesātais kā administratīvo tiesību attiecību subjekts   
9.  Notiesātā tiesiskais stāvoklis privāto tiesību sfērā   
10.  Nobeigums   
11.  Izmantotā literatūra.   
Extract

Neatkarīgi no tiesiskā regulējuma, kurā atrodas persona tai neatkarīgi no tā būs tiesiskais statuss vai tiesisks stāvoklis. Parasti ar statusu saprot tiesisko vai likumdošanā garantēto personas stāvokli sabiedrībā.
Darbā galvenais uzsvars tiks likts uz notiesāto personu statusu, izmantojot dažādas normatīvās bāzes. Darbā tiks aplūkotas notiesāto personu pamattiesību izmantošanas iespējas un tiesību ievērošana cietumā.
Sekundāra uzmanība tiks veltīta arī terminiem, definīcijā. Uzmanība tiek literatūras avotiem pievērsta, jo bieži tiek lietoti dažādi termini, kaut gan runa ir par vienu un to pašu lietu vai parādību. Tāpēc ļoti būtiski ir noskaidrot jēdzienu nozīmi izmantojot dažādus avotus. Definīciju pareizība ir vitāli svarīga, jo pretējā gadījumā pastāv iespējamība, ka netiek izprastas tiesības, kas piemīt kādām subjektam, šinī darbā būs runa par notiesāto personu statusu pārlūkojot dažādus likumus. Tāpēc tiks skaidroti tikai tie termini, kas saistīti ar tēmu- notiesāto personu tiesiskais statuss.
Darbā tiks aplūkots notiesāto personu statuss izmantojot dažādus avotus – likumus un terminu skaidrojošās vārdnīcas, kā arī dažādas publikācijas.
Darba galvenais uzsvars būs likts uz notiesāto pamat brīvību un tiesību ierobežošanu soda izciešanas laikā.
Pirms sākt runāt par terminiem un definīcijām ļoti būtiski ir aplūkot notiesātās personas tiesisko stāvokli kopumā. Notiesātā tiesiskais stāvoklis sākas ar viņa iekļūšanu tiesu sfērā, kas tieši saista ar soda izpildi. Jāmin, ka tiesu sfēra ir saistīta tikai ar kriminālsodiem- krimināltiesībām. Neviena persona nevar kļūt par notiesātu personu un nokļūt cietumā demokrātiska valsti bez tiesas sprieduma. Tātad, lai persona būtu atzīstama par notiesātu nepieciešam tiesas spriedums, kas veikts uz lietiskajiem pierādījumiem. Līdz ar to, ja viena no sastāvdaļām nav, tad nevar būt runa par notiesātu personu.

Notiesātais- persona, par kuru stājies spēkā notiesājošu spriedums, atzīstot, ka šī persona izdarījusi noziedzīgu nodarījumu.1
Konkrētā definīcija ņemta no terminu vārdnīcas tādēļ būtisku kļūdu avotā nevajadzētu būt.
Izlasot konkrēto definīciju nākas secināt, ka šinī gadījumā ir konstatēta ļoti būtiska kļūda vai nepilnība. Autors uzskata, šinī definīcijā ir ļoti būtiska kļūda. Definīcijas autors nav pieminējis tās personas, kuras ir tiesīgas tiesāt, tādēļ sanāk, ka notiesāt var ikviena persona. Konkrētajā definīcija nav ņemts vērā Satversmes 86. pants, kas nosaka tos orgānus, kas ir tiesīgas spriest tiesu Latvijā, līdz ar to varētu uzskatīt, ka definīcijas ir nepilnīga un līdz ar to aplama.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register