Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Noziedzīgu nodarījumu par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem izmeklēšanas īpatnības

     Evaluated!

    Research Papers31 Law

5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:705203
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.10.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 7 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Saīsinājumi    2
  Ievads    3
1.  Ceļu satiksmes negadījumu kriminālistiskais raksturojums    4
2.  Tipiskās izmeklēšanas situācijas un noskaidrojamie apstākļi ceļu satiksmes negadījumos    6
3.  Sākotnējās izmeklēšanas darbības kriminālprocesos oar ceļu satiksmes negadījumiem    8
3.1.  Ceļu satiksmes negadījumu vietas apskate    8
3.2.  Transportlīdzekļa apskate    11
3.3.  Līķa un tā apģērba apskate    12
3.4.  Liecinieku nopratināšana    13
3.5.  Cietušo nopratināšana    15
3.6.  Aizdomās turētā nopratināšana    16
4.  Tālākā noziedzīgu nodarījumu par ceļu satiksmes noteikumu parkāpumiem izmeklēšana    18
4.1.  Ekspertīžu noteikšana    18
4.2.  Izmeklēšanas eksperiments    23
  Nobeigums    27
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    30
  Pielikumi    31
Extract

Daudzu transporta veidu intensīvā attīstība ir par cēloni cietušo personu skaita pieaugumam uz ceļiem. Ceļu satiksmes negadījumi rada ievērojamus zaudējumus sabiedrībai. Latvijā ceļu satiksmes negadījumos bojā gājušo skaits ir viens no augstākajiem, salīdzinot ar šāda veida rādītājiem Eiropā un pasaulē. Satiksmes drošības sistēmu valsts regulē ar tiesiskām normām. Viens no galvenajiem normatīvajiem aktiem ir Ceļu satiksmes noteikumi, atbildība par šo noteikumu pārkāpumiem ir paredzēta Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Krimināllikumā. Svarīga nozīme cīņā pret transporta traumatismu ir rūpīgai katra gadījuma izmeklēšanai, traumu cēloņu un to veicinošo apstākļu noskaidrošanai. Ja ceļu transporta negadījuma rezultātā bojā gājuši cilvēki vai tiem nodarīti miesas boājumi, Latvijas likumdošana paredz uzsākt kriminālprocesu pēc KL 260 panta, lai varētu atklāt vainīgo un saukt to pie kriminālatbildības. Vairums ceļu satiksmes negadījumu norisinās ļoti īsā laika sprīdī (sekundes daļās), bieži bez aculieciniekiem, tāpēc notikuma izmeklēšana ir ārkārtīgi apgrūtināta. Lai varētu veikt kvalitatīvu un efektīvu izmeklēšanu, procesa virzītājam, kurš nodarbojas ar ceļu transporta negadījuma izmeklēšanu, ir nepieciešamas zināšanas par šāda veida noziegumu izmeklēšanas metodiku un taktiskajiem paņēmieniem, kas visai būtiski atšķiras no pārējo noziegumu izmeklēšanas metodikas.
Tēmas aktualitāte : Ik gadus aizvien aktuālākas kļūst problēmas, kas saistītas ar ceļu satiksmes negadījumu skaita samazināšanu un to novēršanu, tai skaitā arī ar ceļu satiksmes negadījumiem, kuros ir cietušas un bojā gājušas personas. Noziedzīgo nodarījumu vidū lielu skaitu ieņem kriminālprocesi, kas tiek ierosināti par ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, tādēļ aktuāla ir zināšanu nostiprināšana par ceļu satiksmes negadījumu izmeklēšanu, metodēm un taktiskajiem paņēmieniem.
Kursa darba mērķis : teorētisko zināšanu nostiprināšana kriminālistikā par ceļu satiksmes negadījumu izmeklēšanu un atklāšanu, saskatīt atšķirības no pārējo noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanas metodikas.
Kursa darba uzdevumi:
1)veidot vispusīgu izpratni par kriminālistisko taktiku noziegumu izmeklēšanā;
2)iepazīties ar ceļu satiksmes negadījumu kriminālistisko raksturojumu;
3)analizēt sākotnējo un neatliekamo izmeklēšanas darbību taktikas īpatnības ceļu satiksmes negadījumu lietās:
izpētīt izmeklēšanas situācijas izveides un patiesību noskaidrošanas apgrūtinošo apstākļu likumsakarības;
noskaidrot kriminālprocesa dalībpersonu uzvedību.
4) izdarīt secinājumus par ceļu satiksmes negadījumu izmeklēšanas praksi.
Šajā darbā izmantoju loģisko un metodoloģisko metodi (analīze, likumsakarības, izklāsts, apraksts).
Pasaulē automobilizācija aptver aizvien plašākas visu zemju dzīves sfēras, pieaug autotransporta līdzekļu izlaide, tiek būvētas jaunas un rekonstruētas esošās maģistrāles, līdz ar to palielinās arī ceļu transporta negadījumu skaits un likumsakarīgi arī ar ceļa transporta negadījumiem saistīto cilvēku upuru skaits un materiālo zaudējumu apjoms. Ikvienā valsts reģionā, kur ir ceļš, transports, gājējs, ir bijuši un būs ceļu satiksmes negadījumi. Lielākā to daļa notiek attīstītos satiksmes reģionos.
Attīstītajās valstīs pēdējos 30 gados nāves gadījumu skaits uz ceļiem samazinās. Pretējs process vērojams jaunattīstības valstīs. Vairāk nekā 80 % nāves gadījumu uz ceļiem reģistrēti jaunattīstības valstīs un šim skaitlim ir tendence pieaugt. Katru gadu ES dalībvalstīs 40 000 cilvēku iet bojā ceļu satiksmes negadījumos vai tajos radīto traumu dēļ, un ar satiksmes negadījumiem saistītās izmaksas ES sasniedz 180 miljardus eiro gadā, kas ir 2% no ES nacionālā kopienākuma. Lielākais ceļu satiksmes negadījumu upuru skaits uz 1 iedzīvotāju ir Eiropas Savienības jaunajās dalībvalstīs, un Latvija to vidū ir viena no rekordistēm. Ja vidēji ES dalībvalstīs bojāgājušo skaits vidēji svārstās no 50-60 uz miljonu iedzīvotāju gadā, tad Latvijā bojāgājušo upuru skaits ir vairāk nekā 200. Mūsu valsts stabili ieņem vienu no pirmajām vietām satiksmes negadījumos bojāgājušo skaita ziņā. Nožēlu izraisa fakts, ka mūsu galvenās „konkurentes” šai ziņā ir valstis, kas ekonomiskās labklājības rādītājos atpaliek no Latvijas (Malāvija, Indija, Ēģipte, Kenija).
Dati nav iepriecinoši – gada laikā uz Latvijas ceļiem vidēji iet bojā ap 500 cilvēki, bet ievainoti vairāk nekā 6000. Ņemot vērā apstākli, ka Latvijas iedzīvotāju skaits nepārsniedz 2,3 miljonus, tad šādi dati nevienu nedrīkst atstāt vienaldzīgu. Lai gan statistika liecina, ka 2005.gadā bojā gājušo un ievainoto skaits nedaudz samazinājās, jāsecina, ka Latvijas ceļi patlaban nav drošākā vieta, kur atrasties.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1190449
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register