Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:500267
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.11.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Pašvaldību jēdziens, mērķi, funkcijas un kompetence    5
2.  Pašvaldību darbības ekonomiskais pamats    12
3.  Pašvaldību pirmpirkuma tiesības    18
3.1.  Pirmpirkuma tiesību jēdziens    18
3.2.  Pašvaldību pirmpirkuma tiesību regulējums    19
3.3.  Pašvaldības pirmpirkuma tiesību realizācijas kārtība    22
4.  Problēmas un kolīzijas pašvaldību pirmpirkuma tiesību realizācijā    25
  Nobeigums    28
  Izmantotā literatūra    29
Extract

Darba temats autoram radījis interesi kopš mācību kursa „Saistību tiesības” apguves, kurā pirmpirkuma tiesības tika skatītas vispārīgi, un aizskarot tieši šī darba tematu tikai jautājumā – kā izvairīties no pašvaldību pirmpirkuma tiesību realizēšanas iespējas. Protams, pasniedzējs zināja, kā tas paveicams, taču tas radīja priekšstatu, ka pastāv juristi, kuri apgūst lielākoties jurisprudenci ar mērķi atrast trūkumus normatīvajos aktos un rast tiem atbilstošu pielietojumu. Protams, juristam ir jābūt vispusīgam, zinot lielāko daļu pieejamās informācijas par katru tiesību institūtu, ar kuru viņam ir vai būs nākotnē jāsaskaras praksē vai privātajā dzīvē.
Kursā „Pašvaldību tiesības” šis darba temats tika aplūkots maz, kas pie apstākļa, ka nekustamā īpašumu tirgus ir diezgan attīstīts un tas ir savu līdzekļu ieguldīšanas mērķis, kopumā radīja virkni jautājumu saistībā ar zemo pašvaldību pirmpirkuma tiesību sniegto priekšrocību novērtējumu juristu aprindās. Vadoties no šiem apsvērumiem, autors nolēma skatīt tieši šo tematu, vadoties gan no civiltiesībām, kurās vispārīgi tiek regulēts pirmpirkuma tiesību institūts, gan no publiskajām tiesībām, kas regulē tieši pašvaldībām ar likumu nodotās pirmpirkuma tiesības, ar mērķi aplūkot šo institūtu no tiesiskā regulējuma aspekta un no potenciāla, ko var sniegt tā praktiskais pielietojums.

Pašvaldību jēdziens, mērķi, funkcijas un kompetence

Lai varētu runāt par pašvaldību pirmpirkuma tiesību institūta jēdzienu, tā nozīmi pašvaldību tiesībās un pašvaldību darbībā, jānoskaidro, ko nozīmē jēdziens „pašvaldība”.
Visās demokrātiskās valstīs paralēli valsts varai pastāv pašvaldības. Bieži vien tā tiek dēvēta par ceturto varu valstī, jo tā ir tikpat neatņemama demokrātiskās valsts sastāvdaļa, kā jebkura no trim „oficiāli pieņemtajām” varām. Pastāv uzskats, ka pašvaldības ir demokrātiskās iekārtas pamats, demokrātijas šūpulis, un ka tās var uzskatīt pat par demokrātijas spoguli – jo attīstītākas pašvaldības, jo augstāk attīstījusies demokrātija ir šajā valstī. Pašvaldības ir tās, ar kuru palīdzību var radīt ciešu sasaisti starp valsti un tās iedzīvotāju, iesaistot iedzīvotājus pārvaldes darbā, izmantojot viņu zināšanas un spējas vietējo dzīves apstākļu uzlabošanai.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register