Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:871381
 
Author:
Evaluation:
Published: 30.04.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Motivācijas jēdziens    5
2.  D.Makgregora ( D.McGregor) motivācijas teorijas    6
3.  A.Maslova (A.Maslow) vajadzību teorija    7
4.  F.Hercberga (F.Herzberg) teorija    9
5.  D.Makklelanda (McClelland) un D.Atkinsona (D.Atkinson) vajadzību teorija    11
6.  V.Vruma (V.Vroom) gaidu teorija    12
7.  Darba izpildes novērtēšanas process kā personāla vadības metode    14
8.  Attīstības pārrunas kā novērtēšanas un motivēšanas metode    18
  Secinājumi    20
  Izmantotā literatūra    22
Extract

Ievads

Mūsdienu ekonomikas globalizācijas apstākļos, pastāvot augstai konkurētspējai, efektīvi ar peļņu var darboties tikai tie uzņēmumi, kuros strādā ieinteresētas un radošas personības, jo cilvēka radošā darbība ir pamats organizācijas attīstībai. To iespējams regulēt ar tādu personāla politiku un procedūrām, ko veic, lai piesaistītu, mācītu un noturētu uzņēmumā labus darbiniekus. Rezultātā darba kvalitāte un organizācijas attīstība lielā mērā ir atkarīga no profesionālas personāla vadīšanas.
Faktorus, kas motivē cilvēku darbam, noteiktai profesijai, viņa uzticību konkrētai organizācijai no pagājušā gadsimta sākuma līdz pat mūsdienām pētījuši pasaules vadošie psihologi, sociologi, menedžmenta, personāla vadības speciālisti- F.Teilors (F.Tailor), D.Kempbels (D.Campbell), D. Makkgregors (D.McGregor), F.Hercbergs (F.Herzberg), D.Makklelands (McClelland) , V.Vrums (V.Vroom), M.Armstrongs (M.Armstrong), M.Bīrs (M.Beer), P.Spektors (P.Spector), K.Fambrēns (K.Fombrun), L.Gratone (L.Gratton).
Pasaulē tiek izstrādātās efektīvas personāla vadības programmas un stratēģijas, darbojas cilvēkresursu attīstības institūti, kuru vadošie speciālisti ne tikai konsultē organizācijas, bet arī apkopo esošo pieredzi, izstrādājot un papildinot teorijas cilvēkresursu vadības jomā.
Mūsdienu sabiedrībā tēmas aktualitāte izpaužas jaunā cilvēkresursu vadības kvalitātē- talantu vadībā, sekmējot talantīgu personību izaugsmi ar īpaši izstrādātām programmām, lai turpmāk motivētu viņus darboties organizācijas interesēs.
Latvijā kvalificētu darbinieku piesaistes uzņēmumam problēma ir īpaši aktuāla. Kopš deviņdesmitajiem gadiem, attīstoties valstij jaunā kvalitātē, ir veidojusies jauna pieeja organizāciju vadībā. Sabrūkot bijušajiem PSRS uzņēmumiem un ienākot tirgū ārzemju kompānijām, astoņpadsmit gadu garumā notiek krasas pārmaiņas darba tirgū, personāla vadībā.
Ja deviņdesmito gadu sākumā uzņēmēji ignorēja darbinieku tiesības un valstī bija darbaspēka pārpalikums, tad jau deviņdesmito gadu beigās, attīstoties organizācijām un cilvēkresursiem, ir redzamas zināmas pārmaiņas- vadītāji apgūst menedžmenta un psiholoģijas pamatus, pārņem pieredzi no labākajām ārzemju kompānijām.
1996.gadā ar mērķi veicināt personāla vadības popularitāti Latvijā un parādīt efektīvas personāla vadības pozitīvo ietekmi uz uzņēmuma veiksmīgu darbību tiek izveidota Latvijas personāla vadīšanas asociācija, apvienojoties vairākiem uzņēmumiem, kurus asociācijā pārstāv personāla vadītāji. Rodas iespēja pieredzes apmaiņai, saiknei ar kolēģiem.
Latvijas personāla vadīšanas asociācija, organizējot konferences, kongresus, apmācības programmas un veidojot informācijas apmaiņu starp biedriem, sekmē ne tikai personāla vadības kā zinātnes un kā profesionālas nozares praktiskās darbības attīstību valstī un veido profesijas prestižu darba tirgū, bet arī asociācijā izveidotā profesionālā vide dod iespēju, balstoties uz praktisko pieredzi, noskaidrot vadīšanas problēmas un izstrādāt to risinājumus.
2004.gadā Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā, piesaistot tās fondu līdzekļus ir un tiek veikti pētījumi un izstrādāti ieteikumi cilvēkresursu nodrošināšanai ekonomikā.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register