Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:396319
 
Author:
Evaluation:
Published: 20.12.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 8 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
  Polijas valsts vispārējais raksturojums    3
  Latvijas valsts vispārējais raksturojums    4
  Izglītības pamatprincipi    5
  Kompetenču sadale    7
  Pārvalde    8
  Privātskolas    9
  Finasēšana    10
  Pirmsskolas izglītība    11
  Pamatizglītība    13
  Vidējā un arodizglītība    15
  Augstākā izglītība    17
  Tālākizglītība    19
  Secinājumi    20
Extract

Izvēlējos salīdzināt Polijas valsts izglītības sistēmu ar Latvijas, jo mana pašreizējā darba vieta ir Rīgas Poļu sākumskola un man ir ieinteresējusi poļu izglītība. Latvijas un Polijas vēsturiskais ceļš ir ļoti līdzīgs. Abas šīs valstis ir bijušas PSRS pakļautībā un pārcietušas lielas reformas izglītības jomā.
Interesanti papētīt, kā nu katra no šīm valstīm ir pratusi tālākattīstīties.
Jaunievedumi Latvijas skolās nereti pastāv līdzās tradicionālajām vērtībām un veido rosīgu un optimistisku zināšanu apguves vidi. Saeima ir pieņēmusi jaunus likumus – 1991.gadā Izglītības likumu un likumu “Par Latvijas nacionālo un etnisko grupu brīvu attīstību”, 1993.gadā par amatniecību, 1995.gadā Latvijas izglītības koncepciju un Augstskolu likumu, 1998.gadā no jauna Izglītības likumu un 1999.gadā Vispārējās izglītības likumu un Profesionālās izglītības likumu, kas mainījuši darbu Latvijas skolās. Taču šīs pārmaiņas vēl nav reforma, bet Latvijai ir nepieciešama fundamentāla skolu reforma.
Izglītība iespējams ir pati nozīmīgākā sabiedriskā sektora joma Latvijā. Vai tas tā ir arī Polijā. Vēlos uzzināt vai izglītības principi un mērķis ir līdzīgi vai atšķirīgi, jo ekonomiskais satāvoklis ir ļoti līdzīgs, tikai cik meistarīgi valstis ir pratušas attīstīt savu izglītību un vai ir palikušas kāda PSRS pēdas?
Cik man zināms, poļi ir arī viena no lielākajām Latvijas etniskajām minoritātēm. Poļi dzīvo Latvijā jau vairākus gadsimtus. Īpaša loma viņiem ie bijusi Latgalē. Latvijas Republikā starpkaru posmā poļi kļuva par visai ietekmīgu faktoru visas valsts politiskajā un sabiedriskajā dzīvē. Poļiem ir ļoti dziļas vēsturiskas saiknes Latvijā, ļoti sazarota politiskā, sociālā un izglītības kultūras darbība laika posmā (1918. 0 1940.), pretestība padomju un nacionālsociālistiskajiem okupantiem, kā arī l’idzdalība Latvijas neatkarības atjaunošanā 80.gadu beigās. Varbūt arī pateicībā par to, latviešu tauta gādā, lai poļu minoritāte sekmīgi iekļautos neatkarīgās latvijas valsts dzīvē un plaši izmantotu kultūrautonomijas iespējas. Kas zina, varbūt arī manī rit poļu asinis, tāpēc es pētīšu tieši šīs valsts izglītību.
(izmantotā literatūra: Ēriks Jekabsons “Poļi Latvijā” Latvijas zinātņu akadēmijas Filozofijas un socioloģijas institūta Etnisko pētījumu centrs, Rīga 1996.gads;168.lpp)
Polija atrodas Eiropas vidū un aizņem 312 520 kvadrātkilometrus. Polijas galvaspilsēta ir Varšava. 1995.gadā Polijā bija apmēram 38.6 miljoni iedzīvotāju, no kuriem 62% dzīvoja 860 pilsētās un apdzīvotās vietās, un 38% laukos (apmēram 43000 apdzīvotās vietās). Valsts ir sadalīta 49 vojevodistēs (provincēs) un 2 468 pašvaldību komūnās.
Valstī ir ļoti neliels iedzīvotāju skaita pieaugums, tas saistīts ar zemo dzimstības līmeni. 1995.gadā šis rādītājs bija 1.2%…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register