Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:451325
 
Author:
Evaluation:
Published: 17.09.2015.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Time period viewed: 2011 - 2015 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kas ir konstitūcija?    4
2.  Valstis, kuru konstitūcijā ietverta preambula    4
3.  Preambulas saturs citās valstīs    5
4.  Vai Latvijas Republikas Satversmei ir nepieciešama preambula?    8
  KOPSAVILKUMS    12
  IZMANTOTĀ LITERATŪRA    13
Extract

KOPSAVILKUMS
Preambula ir konstitūcijas ievads, kurā norādīti konstitūcijas galvenie principi un koncepcija. Tautas nobalsošanai nodotais Satversmes pārgrozījums ir pieņemts, ja tam piekrīt vismaz puse no visiem balsstiesīgajiem. Tautas nobalsošanai nodotais likumprojekts ir pieņemts, ja balsotāju skaits ir vismaz puse no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita un ja vairākums ir balsojis par likumprojekta pieņemšanu.
Tādējādi Satversmes preambulas apstiprināšanas kārtība būtu iespējama divējādi – par projektu balsojot Saeimas deputātiem vai to uzticot Latvijas pilsoņu kopumam tautas nobalsošanas ceļā.
Pasaulē nav viennozīmīga viedokļa par konstitūciju preambulām, arī Levita kunga izstrādātājā projektā. Cilvēkiem ir viegli pelt šī cilvēka izstrādāto, taču paši neko pretī sakarīgu piedāvāt nevar.
Autors izskatīja vairāku cilvēku viedokļus, piemēram, Sarmīte Ēlerte uzskata, ka preambula saprotamā veidā izklāsta Latvijas Satversmes būtību, Preambula Latvijas konstitūcijai, iespējams, ir nepieciešamāka, nekā citām valstīm, kur iepriekšminētais ir vēsturiski pašsaprotams. Tātad no šī var secināt, ka viņaprāt, preambula atgādinās par vērtībām, kas senāk bija pašsaprotamas un mūsdienās ir piemirstas.
Savukārt, Māris Krautmanis, "Neatkarīgās Rīta Avīzes" žurnālists, uzskata, ka Satversmei jau ir preambula «Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu Satversmi.». Arī šim izteikumam autore piekrīt, savā ziņā tas spēcīgs ievads mūsu valsts konstitūcijai.
Autors uzskata, ka jāraisa plašākas diskusijas sabiedrībā, kas palīdzētu noskaidrot attieksmi par šo tēmu, jo Satversmes preambulas piedāvājums „spēlējas” ar sabiedrības zināšanām un morāli. Uzskatu, ka pēc Levita kunga pētījuma, cilvēki pārdomās savas dzimtenes nozīmi, savu attieksmi pret valsti.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register