Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:741940
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 25 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
  Vārda „sods” izcelsme    4
  Sākotnējā tiesa un tiesu sistēma    5
  Paražu tiesības    5
  13. – 16. gadsimtā pastāvošie tiesu principi    6
  Kurzemes hercogiste    7
  Soda vietas    9
  Senākās soda vietas – purvi un meži    10
  Baznīca un tās tuvākā apkārtne    11
  Kalni    12
  Karātavu, Kartavu un Kāravkalns    12
  Rata, Soģa, Tiesas, Elles, Meitu, Elka, Raganu, Galviņkalns    14
  Kāķa kalni    16
  Pils, tās pagrabi, ejas un tornis    17
  Soda vietas izvēle    20
  Kopsavilkums    21
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    24
Extract

Ievads

Kurzeme, ko viduslaiku rakstos hronisti dēvējuši par Correlant, Cawerlant, Curland, Kurland, Curonia, ir Latvijas rietumu novads, kurš laika gaitā teritoriāli iezīmēts dažādās robežās. Sava darba ietvaros Kurzemi definēju kā novadu, kurā ietilpst Talsu, Ventspils, Liepājas, Kuldīgas, Saldus un Tukuma rajons.
Par darba pamatmērķi izvirzīju vispirms apzināt sodu vietas, tad tās sagrupēt, atlikt kartē un, lai gūtu plašāku priekšstatu, apskatīt dabā. Vispirms apzināju folkloras materiālu, kurš darba izstrādes gaitā arī kļuva par vienu no svarīgākajiem. Turpinot apzināt literatūru par pētāmo tēmu, konstatēju, ka senās soda vietas atsevišķi nav izdalītas; parasti tās pieminētas vēstot par tiesu un sodu sistēmu. Vispilnīgākās ziņas sniegtas A. Švābes un J. Juškeviča darbos, nozīmīgs faktu materiāls atrodams Kurzemes draudžu hronikās un Latvijas enciklopēdijas izdevumā Kurzeme. Plašu informācijas sniedz vietvārdi, tādejādi centos apzināt Latvijas pilskalnus un pilis, kuru nosaukumi tieši vai netieši liecinātu par sodu vai tā izpildi. Kad materiāls bija savākts, centos aplūkot pētāmās vietas dabā un uzklausīt vietējo iedzīvotāju, gidu vai muzeju darbinieku stāstīto.
Darba sākumā analizēju vārda „sods” izcelsmi. Tā kā sākotnējā tiesu sistēma būtiski atšķiras no mūsdienu jurisprudences, nākamajā nodaļā aplūkoju tiesu un sodu struktūru. Trešā nodaļā soda vietas sagrupētas, apakšnodaļās dziļāk analizējot. Darbam pievienoti seši pielikumi, kuri ietver kartogrāfisko materiālu, tiesiskos dokumentus un fotogrāfijas.
Sodu vietas ir pateicīgs materiāls analīzei, jo varam tās salīdzināt, aplūkot to novietojumu konkrētā laikā un vidē, mēģināt izvērtēt un pamatot soda vietas izvēli un ietekmi vai sekas, aplūkot tās dabā un apzināt pielietojumu mūsdienās, kā arī salīdzināt ar situāciju kaimiņu zemēs.

Vārda „sods” izcelsme

Jāatzīst, ka jurisprudence savā būtībā ir vispārcilvēciska un nacionālo elementu tajā bieži vien ir tikpat maz kā loģikā vai matemātikā, tomēr gandrīz katras tautas tiesiskajos uzskatos var atrast arī nacionālās īpatnības.
Seno latviešu kriminālprocesa juridiskā terminoloģija saistīta ar krievu vārdiem: „sods” („cyд” - tiesa), „sodīt” („cyдитъ” – tiesāt), „soģis” („cyдия”). Pat vācu kundzības ilgajos gadsimtos vācu vārds „strāpēt” („strafen”) nav varējis izkonkurēt iesakņojošos vārdu „sodīt”. Gan pie pēdējā nepiekrītu, jo teikās bieži vien minēta zemnieku strāpēšana, nevis sodīšana.

Author's comment
Editor's remarks
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register