Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:721912
 
Evaluation:
Published: 14.04.2006.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Īss produkta raksturojums: Siers ir piena produkts. Siera pamatsastāvu veido olbaltumvielas, tauki un ūdens. Siers ir salīdzinoši trekns produkts. Sieru gatavo no govs, kazas, aitas, ķēves, kamieļmātes un citu dzīvnieku piena. Ir ilgāku un īsāku laiku nogatavināti, cieti, puscieti, pusmīksti un mīksti sieri, tāpat arī trekni, vidēji trekni un liesi, tādi, kas nogatavināti sālījumā un tādi, kas pārklāti ar pelējuma kārtiņu vai arī neēdamu garoziņu. Sieri var būt arī kausēti, kūpināti.
Pasaule: zināmas >2000 siera šķirnes;
Latvija: ražo >40 šķirņu siera, neskaitot kausētos sierus;.
Vieta uzturvielu tabulā: Siers tiek iedalīts pie piena produktiem, atrodas olbaltumvielu sadaļā (piramīdas apakšdaļā).
Uzturvērtība: 20-40% olbaltumvielas; 5-30% tauki; 1,5-3% minerālvielas; 48-80% ūdens; Ūdens saturs mainās sieru izturēšanas laikā, tādēļ tauku saturu sieriem attiecina pret sausnu. Tauku saturs sieru sausnā 10–60%.
Pielietojums veselīgā uzturā: Siers nesatur nesagremojamās sastāvdaļas. Siera olbaltums organismā tiek sadalīts aminoskābēs, kuras ķermenis atkal „uzbūvē” par orgānu specifiskajām olbaltumvielām. Pievienojot ēdienam sieru, panāk nevien garšas uzlabošanu, bet arī paaugstina ēdiena olbaltumu saturu. Pateicoties taukiem un olbaltumvielām, siers sniedz augstu sāta sajūtu un neļauj tik drīz rasties izsalkumam.
Pielietojums kulinārijā: skat. Pielikumos.
Reklāma: Siers ir viens no pasaulē visvairāk cildinātajiem produktiem. Dievu barība, valdnieku ēdiens, nacionālais lepnums, gaistošas mīlestības atdzīvinātājs – visi šie apzīmējumi veltīti sieram.

Siers

Siers ir viens no pasaulē visvairāk cildinātajiem produktiem. Dievu barība, valdnieku ēdiens, nacionālais lepnums, gaistošas mīlestības atdzīvinātājs – visi šie apzīmējumi veltīti sieram. Tādus slavinājumus varbūt grūti saprast, ja sieru liek vienīgi uz sviestmaizēm, ko steigā notiesā brokastīs, bet, iepazīstot arvien vairāk siera šķirņu, nogaršojot jaunus siera ēdienus un atvedot spilgtus ceļojumu iespaidus no valstīm, kur siers ir lielākā cieņā, pamazām aug arī mūsu izpratne.

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register