Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
3,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:663706
 
Evaluation:
Published: 14.04.2003.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 4 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    2
1.  SISTĒMAS    3
2.  SISTĒMAS KOMPONENTES    5
3.  SISTĒMU VEIDI    6
4.  KONTROLE UN ATGRIEZENISKĀ SAITE    9
5.  SISTĒMU HIERARHIJA    10
  NOBEIGUMS    12
  IZMANTOTĀS LITERATŪRAS SARAKSTS    13
Extract

Relativitātes teorija palīdz fiziķiem kontrolēt atomus. Izmantojot aerodinamikas likumus, inženieri var paredzēt efektu, ko dos izmaiņas lidmašīnas konstrukcijā. Līdzīgi, vadīšanas teorijas un principi dod iespēju tiem vieglāk izlemt, kas ir jādara, lai visefektīvāk funkcionētu kā vadītājiem. Bez teorijas zināšanām, vadītājam paliek intuīcija, nojausma un cerība, kam ir ierobežots pielietojums mūsdienu kompleksajos uzņēmumos.
Diemžēl šobrīd vadībai nav izstrādātas vispārpieņemtas pārbaudītas teorijas vai likumu komplekts, ko tā varētu pielietot visās situācijās. Vadītāju rīcībā ir daudzi veidi kā skatīties uz uzņēmumu un tās aktivitātēm, veikumu un darbinieku apmierinātību uzņēmumā. Katrs no šiem veidiem var būt lietderīgāks kādas noteiktas problēmas risināšanai, nekā pārējo. Piemēram, vadīšanas teorija, kas uzsver labas darba vides nozīmīgumu var būt noderīgāka, kad jācīnās ar augstu kadru mainību, nekā ar ražošanas aizturēm. Tādēļ ka nav vienas, universāli pieņemtas vadīšanas teorijas, ir jābūt zināšanām par eksistējošām galvenajām teorijām.
Ir nodibinātas trīs vadīšanas domas skolas: klasiskā skola, uzvedības skola un vadīšanas zināšanu skola. Lai gan šīs skolas attīstijās vēsturiskā secībā, vēlākās idejas neaizvietoja jaunākās, un katra no tām turpināja attīstīties. Notika arī apvienošanās, jo teorētiķi centās integrēt uzkrātās zināšanas. Tādējādi izveidojās divas jaunas pieejas vadīšanai, kas cenšas integrēt dažādas teorijas – sistēmu teorija un kontingences teorija. Šajā referāta tiks detalizēti aplūkota sistēmu teorija, kas ir pamats tālākai , piemērām, informāciju sistēmu studēšanai.
Sistēmu teorijas pieeja vadīšanā tiek bāzēta uz biologa Ludviga fon Bertalanfī (Ludvig fon Bertalanffy) idejām un pieņēmumiem. Fon Bertalanfī aplūkoja zinātni no tādas perspektīvas, ka katra apsvērtā sistēmas forma sastāvēja no savstarpēji saistītām apakšsistēmām. Tādejādi sistēma ir savstarpēji saistītu elementu kopums, kas funkcionē kā viens vesels. Sistēmu piemēri varētu būt augu šūnas, pulkstenis, slimnīca un cilvēka ķermenis. Vadīšanas teorijā sistēmas ir organizācija, kas sastāv no apakšsistēmām, kā departamenti vai nodaļas. Fon Bertalanfī uzsvēra, ka sistēmas izdzīvošana vai neveiksme ir atkarīga no apakšsistēmu savstarpējās saistības un to ieguldījuma kopējā sistēmas mērķa sasniegšanā. Tādejādi, ražošanas departamenta aktivitātes lielā mērā noteiks pārdošanas departamenta darbs, kas savukārt būs atkarīgs no grāmatvedības departamenta budžeta asignējuma, kas savukārt ir atkarīgs no ražošanas departamenta izmaksu efektivitātes, un tā tālāk. Būtiski ir tas, ka nav departamenta, kas būtu pilnīgi neatkarīgs no kāda cita departamenta; tas nevar rīkoties neatkarīgi vai pieņemt lēmumus, neapsverot tā radīto efektu uz citu departamentu.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register