Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
1,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:950310
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 5 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads (Kas ir NATO?)   
2.  Čehijas, Polijas un Ungārijas skatījums uz tālākas alianses paplašināšanās perspektīvām   
3.  Krievijas un NATO attiecības   
4.  Latvija ceļā uz NATO   
Extract

“Līguma slēdzējas puses vēlreiz apstiprina savu uzticību ANO statūtu mērķiem un principiem un apstiprina savu vēlēšanos dzīvot mierā ar visām tautām un valdībām.
Tās ir cieši apņēmušās sargāt brīvību, savu tautu kopējo mantojumu un civilizāciju, kas dibināta uz demokrātijas principiem, personas brīvību un likuma varu.
Tās meklē ceļu, kā veicināt stabilitāti un labklājību Ziemeļatlantijas reģionā. Tās ir apņēmības pilnas apvienot savus centienus kolektīvajai aizsardzībai un miera un drošības saglabāšanai”.
(Ziemeļatlantijas Pakta preambula 1949.gada 4.aprīlis, Vašingtonas apgabals)

Kas ir NATO?
NATO jeb Ziemeļatlantijas līguma organizācija dibināta 1949.gadā un tobrīd tās dibināšanas līguma preambulā par galveno mērķi tika izvirzīta mierpilnu un draudzīgu attiecību veicināšana Ziemeļatlantijas reģionā. Atmetot diplomātiskos formulējumus , šīs kolektīvās drošības organizācijas galvenais dibināšanas mērķis bija aizsargāt dalībvalstis pret potencionālo Padomju Savienības militāro agresiju.
NATO ir starpvaldību organizācija, kuras pašreizējās 19 dalībvalstis pilnībā saglabā savu neatkarību un suverēnas valsts tiesības. Tās galvenais mērķis ir visu tās dalībvalstu drošības garantēšana. Kolektīvā drošības izpratne nozīmē, ka draudi vai agresija pret vienu dalībvalsti tiek uztverti kā draudi vai agresija pret visām tās dalībvalstīm. Pēc 2001.gada 11.septembra uzbrukumiem ASV, NATO pirmo reizi savā pastāvēšanas vēsturē, atsaucoties uz Ziemeļatlantijas organizācijas līguma 5. pantu, pasludināja šo uzbrukumu par draudiem visu alianses valstu drošībai un paudu savu gatavību doties palīgā ASV. Veids, kādā NATO rūpējas par kolektīvās drošības interesēm, ir regulāras konsultācijas par politiskajiem un militārajiem jautājumiem, ko dalībvalstis uzskata par vitāli svarīgiem savai drošībai. Apņemšanās kopīgiem līdzekļiem garantēt visu dalībvalstu drošību tomēr neliedz nevienai alianses dalībvalstij realizēt savas suverēnās tiesības aizsardzības politikā. Piemērs šādai individuālai rīcībai ir ASV cīņa pret terorismu. Vairākas alianses dalībvalstis ir sniegušās ASV savu militāro atbalstu šajā cīņā , tomēr neviena no šīm operācijām nenotiek NATO ietvaros . …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −3,48 €
Work pack Nr. 1200478
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register