Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
6,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:662240
 
Author:
Evaluation:
Published: 29.09.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

CIVILTIESĪBU JĒDZIENS, PRIEKŠMETS UN SISTĒMA, CIVILTIESĪBU AVOTI
CT ir tiesību nozare. CT ir privātas tiesības, jo saistītas ar konkrētām personām, bet pieder pie mantiskām zinātnēm. Galvenais ir atgūt iepriekšējo stāvokli.
Tiesības dalās atkarībā no tā, kādās attiecībās atrodas indivīds katrā konkrētā gadījumā pret sabiedrību kā vienu veselu organismu:
1.publiskās tiesības (viena atsevišķa persona figurē kā sociāla organisma sastāvdaļa (finansu tiesības, krimināltiesības, konstitucionālās tiesības, visas procesuālās tiesības u.t.t.).
2.privātās tiesības (viena atsevišķa persona figurē kā patstāvīgs tiesību subjekts (civiltiesības, tirdzniecības tiesības, starptautiskās privātās tiesības).
Civiltiesības ir privātās tiesības, līdz ar to tās regulē privāttiesiskās attiecības.
CT ir tiesību nozare, kas regulē mantiskās attiecības starp personām kā patstāvīgiem un likumdošanas ietvaros rīcības brīviem tiesību subjektiem. Attiecības var rasties tikai starp subjektiem.

CT priekšmetu veido
mantiskās attiecības – rodas un pastāv sakarā ar materiālo labumu piederību apgrozību un lietošanu. Savā būtībā tās ir ekonomiskās attiecības, kuras, noregulējot ar normatīvo aktu palīdzību, iegūst tiesisko attiecību raksturu. Personas stājas dažādas mantiskajās attiecības, lai apmierinātu savas vajadzības, piem. pērk sev nepieciešamās preces. Nozīmīgas mantiskās attiecības ir īpašuma attiecības, kas izpaužas materiālo labuma piederībā noteiktai personai, piem. īpašumā esoša lieta. Ne mazāk svarīgas mantiskās attiecībās ir saistību attiecības, kurās norisinās materiālo labumu dinamika, piem. uzdāvina grāmatu.
personiskās nemantiskās attiecības (rodas un pastāv sakarā ar nemateriāliem labumiem). Tās iedala:
1.Personiskās nemantiskās attiecības, kas saistītas ar mantiskajām attiecībām (pamatā ir nemantisks labums, kas pieder konkrētai personai, taču šai personai ir iespēja saņemt atlīdzību par minētā labuma izmantošanu, kas nosaka šo saistību ar mantiskajām attiecībām (piem., autorība uz zinātniskiem, mākslas un literāriem darbiem)).
2.Personiskās nemantiskās attiecības, kas nav saistītas ar mantiskajām attiecībām (pamatā ir nemantiskie labumi, kas pieder konkrētajai personai un kuri nav atsavināmi. Pārsvarā šie personiskie nemantiskie labumi ir paredzēti LR CL 19 nodaļā, kuras nosaukums ir prasījumi no dažādiem pamatiem (piemēram, attiecības, kas rodas sakarā ar personas godu un cieņu). Šādus personiskos nemantiskos labumus kā redzams aizsargā ar civiltiesisko normu palīdzību. Taču iespējams šos labumus aizsargāt arī ar citu tiesību nozaru normu palīdzību (piemēram, krimināltiesību)).…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,48 €
Work pack Nr. 1161137
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register