Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:956569
 
Evaluation:
Published: 19.12.2006.
Language: Latvian
Level: Elementary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Novērota zivju slāpšana:


Lielupē slāpst zivis un vēži [15]

LETA
Pirmdiena, 26. septembris (2005) 12:01
Svētdien kārtējo reizi Lielupē novērota zivju un vēžu slāpšana, aģentūru LETA informēja Valsts vides dienestā (VVD).
Šoreiz zivju slāpšana novērota 15 kilometrus aiz Jelgavas pilsētas robežas, Valgundes pagasta teritorijā. Informāciju par slāpstošajām zivīm un vēžiem, kas centušies nokļūt krastā, inspektori saņēma no makšķerniekiem.
VVD Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes (JIŪP) Jelgavas kontroles sektora inspektori notikuma vietā paņēma ūdens paraugus, kas pirmdien nogādāti laboratorijā analīzēm. Inspektori atrada vairākas beigtas zivis, vēžus un citus bezmugurkaulniekus. Līdakas, plauži, raudas un citas zivis pilnīgi nereaģēja uz cilvēka klātbūtni un centās izkļūt no ūdens.
Inspektori izsaka pieņēmumu, ka ūdenī varētu atrasties kāda zivīm kaitīga ķīmiska viela, kas ir piesārņojusi ūdeni kilometra garumā visas upes platumā. Piesārņotais ūdens virzās pa straumi ar ātrumu aptuveni divi kilometri diennaktī.
Ja laika apstākļi nemainīsies, zivju bojāeja turpināsies, prognozē VVD. Kamēr netiks noskaidrots masveida zivju bojāejas cēlonis, VVD iesaka atturēties lietot uzturā Lielupē noķertās zivis.
Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes direktors Hardijs Verbelis aģentūrai LETA kā vienu no vakar Valgundes pagasta teritorijā novērotās zivju slāpšanas iespējamiem iemesliem minēja tās pašas ūdens masas ar mazo skābekļa koncentrāciju, kas pirms nedēļas bija vērojama Jelgavā pie AS «Jelgavas cukurfabrika», pārvietošanos aptuveni desmit kilometru attālumā no uzņēmuma. Pārvaldes vadītājs skaidroja, ka jauns piesārņojums pilsētas teritorijā neesot konstatēts. Arī pa ceļam uz Valgundi neesot rūpniecības uzņēmumu, kas varētu radīt piesārņojumu. Virzoties tālāk uz jūru, šī ūdens masa atšķaidīsies un pēc kāda laika zivīm un vēžiem skābekļa daudzums atkal būs pietiekams, sacīja Verbelis.
Pagājušās nedēļas sākumā šāda pati situācija tika novērota Jelgavā, AS «Jelgavas cukurfabrika» tiešā tuvumā.
Jelgavas Reģionālās vides pārvaldes (JRVP) inspektori, veicot analīzes, konstatēja «Jelgavas cukurfabrikas» vainu novērotajā zivju un vēžu slāpšanā Lielupē. Analīžu rezultāti parādījuši, ka «Jelgavas cukurfabrika» pārsniegusi atļaujās noteikto notekūdeņu emisijas limitu. Par šo pārkāpumu uzņēmumam tiks noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.
Kā iepriekš skaidroja JRVP direktors Hardijs Verbelis, zivju un vēžu slāpšanā vainojama arī apstākļu sakritība. Pārsniegtais notekūdeņu daudzums nav lielāks kā citkārt, taču šogad sagadījies tā, ka konkrētajā dienā ūdens joprojām bijis silts un upē nav bijis straumes. Ja ūdens temperatūra būtu zemāka un straume lielāka, zivis un vēži neslāptu.
Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) brīdināja: ja «Jelgavas cukurfabrika» neuzlabos ūdens attīrīšanas iekārtu darbu, uzņēmumam tiks nosūtīts brīdinājums par slēgšanu.
«Jelgavas cukurfabrikas» valdes priekšsēdētājs Jānis Blumbergs aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka apstākļi Lielupē un tās baseinā ir atkarīgi no dabas apstākļiem un vēja virziena, bet cukurfabrika situāciju upē neesot ne pasliktinājusi, ne uzlabojusi. Viņš uzsvēra, ka uzņēmuma speciālisti pirms jaunās pārstrādes sezonas intensīvi strādājuši, lai novērstu iespējamo notekūdeņu ietekmi, un sekojuši līdzi analīžu rādītājiem.
Materiāls publicēts sadarbībā ar


Materiāls ņemts no - http://portal-2.apollo.lv/portal/news/73/articles/56924

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register