Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:387506
 
Author:
Evaluation:
Published: 15.01.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1.Pašvaldību tiesības- jēdz un priekšmets.
Lai valsts varētu sekmīgi pastāvēt un aizstāvēt savu iedzīvotāju intereses, ir nepieciešama gan spēcīga valdība, gan spēcīgas pašv. Šo institūciju galvenais uzd lik realizēšana dzīvē un aktuālu problēmu operatīva risināšana. Latvijas paš. darbības vispārīgos not. un ekonomisko pamatu, paš. kopetenci, domes(pad) un tās institūciju, kā arī domes (pad) pr-ja tiesības un pienākumus, paš attiecības ar MK un institūcijām, kā arī paš savstarpējo attiecību vispārīgos not. regulē lik. ”Par paš.”.

2.Vēlēšanu iecirkņi.
Vēlēšanu iecirkņu skaitu un to atrašanās vietu nosaka pilsētas dome vai pag.pad. ar aprēķinu, lai vēlētājiem būtu iespēja brīvi nobalsot. Republikas pil. dome paziņ.par vēlēšanu iecirkņa atrašanās vietu publicē laikrakstā “LV”, bet rajona pilsētas dome un pag.pad. attiecīgo paziņojumu izliek redzamā vietā pie domes (pad) ēkas. Šāds paziņ. atkārtoti izsludin.vismaz 15 d. pirms vēlēšanām ( balsošanas). Pil. un pag., kur ir tikai viens vēlēšanu iecirknis, iecirkņa komisija netiek veidota un tās pienākumus veic attiecīgās pil. vai pag. vēlēšanu komisija. Pil.dome vai pag. pad. var uzdot attiecīgi pil. vai pag. vēlēšanu komisijai veikt viena iecirkņa komisijas pienākumus.

17.Latvijas lauku pašv. sistēmas veidošānās un attīstības 1918-1934.g.
1918.g.Tautas pad.pieņēma ” Latvijas pag. satversmes pagaidu lik.”, kurā noteikts pag.ir noteikts lauku apgabals ar savu paš-bu, kā arī precizēts teritoriālais princips, nosakot, ka “pag. locekļi” ir visas personas, kam pag. robežās ir zeme, nekustamā manta īpašumā vai uz lietošanas tiesībām. 1918.g. pag. paš-bas institūcijas ”pag. sapulce, pag. padome, pag.izpildu komiteja, revīz. komisija. 1922.g. pieņēma lik. Par pag.pad. vēlēšanām, kuru piemēroja līdz 1934.g. Pag. paš-ba aptver noteiktu lauku apgabalu, ārpus pil., un visus iedzīvotājus, kuriem šinī lauku apgabalā ir dzīves vieta. Paredz tikai 3paš-bu institūcijas: pag. Pad., pag. valdi un revizijas komisiju. Nav vairs paredzēta pag. sapulce, ko nomaina pilntiesīgo pilsoņu vēlēšanu institūts. 1927.g. lai pārveidotu aprinķā paš. sistēmu pieņēma ”likumu par apriņķa paš-bām” paredz tikai 2 institūcij 1) aprinķa valde un 2) revizijas komisija. 1934.g. tika pieņemts likums” likums par aprinķu paš-bu likvidēšanu”.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,48 €
Work pack Nr. 1201313
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register