Dārzeņu, augļu, ogu pirmapstrāde pārsvarā norit pēc šādas shēmas: šķirošana, mazgāšana, mizošana, skalošana, sagriešana/smalcināšana.
Šķirošana. Daļu augļu, ogu vai dārzeņu (īpaši lapu) pirms mazgāšanas šķiro – atdala bojātās, novītušās, netīrās auga daļas
Mazgāšana. Visu mazgā aukstā ūdenī. Ieteicams to darīt tekošā ūdenī. Mazgāšanu var veikt arī lielās bļodās, dārzeņus (īpaši lapu) atkārtoti skalojot vairākos ūdeņos. Īpaši rūpīgi jāmazgā tie dārzeņi, augļi, ogas:
kuri var saturēt smiltis (sakņu dārzeņi u.c.);
kurus paredzēts izmantot svaigā veidā, jo uz tiem var būt infekciju slimību ierosinātāji, zarnu parazītu olas, utt.
Tīrīšana. Dažu augļus un sakņu dārzeņus mizo, sīpoliem notīra ārējās zvīņlapas, gurķus mizo, sākot no tā gala, kas neatrodas pie kāta, lai nepārnestu rūgtumu.
Zirņus, pupas mērcē aukstā ūdenī 5-8 st. siltā ūdenī pākšaugi ātri ieskābst. Nemērcē lobītos un šķeltos zirņus. Kāpostiem noņem ārējās lapas un izgriež kacenu u.tml. Tādā veidā tiek atdalītas netīrās, neēdamās vai grūtāk sagremojamās daļas.…