Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
0,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:865732
 
Author:
Evaluation:
Published: 05.04.2005.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: n/a
References: Not used
Extract

Šam­panietis ir izsmalcināts un leģendām apvīts dzēriens, un tā baudī­šana ir svētki, kam pie­stāv sveču gaisma un romantika.
Šampanieša radītājs ir bijis mūks Dom Pengnon, kurš uzskatījis sievie­tes par tik zemiskiem un zaglīgiem ra­dījumiem, kās vīnogām nav laižami ne tuvumā, taču, re, kādu liktenīgu joku izspēlēja dzīve: gadsimtu gaitā šampa­nietis kļuva par mīlestības un roman­tiskas divvientulības simbolu un tieši sieviešu īpaši iecienītu dzērienu.
Tagad šampanieša darīšana, pro­tams, vairs nav mūku ziņā ar to no­darbojas vīndari Francijas Šampaņas provincē, un tikai šajā ģeogrāfiskajā vietā radītais dzēriens drīkst nest cil­deno šampanieša vārdu (citur tapu­šos sauc par dzirkstošajiem vīniem). Veids, kā šampanietis top, ir īsts māk­slas un mistikas apvienojums: no divu vai trīs šķirņu vīnogām izspiež sulu, kas pārtop šampanietī un savas labā­kās īpašības iegūst īpašos pagrabos, turklāt pudelēm noteikti jābūt novie­totām horizontāli. Lielāko šampanieša namu pagrabu ejas esot kilometriem garas, un labākie dzērieni pavada tur pat vairāk kā pusgadsimtu, savukārt pats mazākais laiks, kāds šampanieša pudelēm būtu jāpavada pagraba klu­sumā, laiku pa laikam pagrozītām no vieniem uz otriem sāniem, ir vismaz divarpus gadu. Kad noteiktais laiks pa­gājis, pudeles, lēni un īpašā veidā gro­zot, tiek pieceltas tā, lai viņa nosēdums sastātos pudeles kakliņā. Nesa­saldējot pašu dzērienu, šos nosēdumus sasaldē īpašā mīnus astoņpa­dsmit grādu aukstā šķidrumā, pudelei esot ar kakliņu uz leju, un izņem. Tad ari pudeles ir aizkorķējamas un laiža­mas pārdošanā. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register