Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
9,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:407490
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.05.2006.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

1.Starptautisko publisko tiesību būtība un sistēma, kā arī starptautisko tiesību mijiedarbība ar nacionālajām tiesībām
Starptautiskas publiskās tiesības ir līgumu un paražu tiesību principu un normu kopums, kas reglamentē starptautisko attiecību kārtību un izstrādāts valstu sadarbības rezultātā. Jēdziena aizsākumi rodami diplomātikso attiecību attītības procesā. Šī ties. Nozare attīstījusies no dabiskajām tiesībām. Tiesību forma ir tiesību avots, tās ir horizontālas – nav augstāk stāvošas institūcijas, vertikāli ir nacionālā likumdošana. Raksturs – dispozitīvs (aprakstošs) un nav orgāna, kas soda valsti pārkāpuma gadījumā.
Valstis un tautas ir galvenie starptautisko tiesību subjekti, bet starptautiskas organizācijas un valstīm līdzīgi veidojumi, kā, piemēram, Vatikāns, ir sekundārie starptautisko tiesību subjekti.
SPT iedalās *SPT, *SPrivT, Eiropas tiesības. SPT reglamentē attiecības starp valstīm –starp valstu ekskluzīvo kompetenci (valstu teritorijas, telpas lietošanu), -starpvalstu attiecību noregulēšanu (līgumu slēgšanu, par diplomātiskajām attiecībām starp valstīm). SPrivties reglamentē attiecības starp valstu subjektiem –ekonomiskās (līgumu slēgšana), personiskās (mantošana). Eties ietver gan publiskās, gan privātās.
Nacionālās tiesības izdod Saeima, dažādi citi resori, tiem ir juridisks spēks, mēs varam tos hierarhiski sakārtot. SPT nevar sakārtot nekādā hierarhijā, protams, atkarībā no dokumenta veida. Jāņem vērā, ka ST ļoti būtisku lomu spēlē politika. Klasiskā normu hierarhija – konstitūcija, starptautiskie līgumi, likumi, MK not, pašavaldību saistošie noteikumi. ST nodrošina *tiesas un arbitrāžas, *griešanās pie strapt.org., parasti, ANO ar lūgumu atrisināt kādas sasāpējušās attiecības, *kolektīvie piespiedu pasākumi-nemilitārie – ekonomiskas sankcijas, ekonomiska blokāde, politiskās sankcijas, militārās, *individuālie piespiedu pasākumi – retorsijas-atbildes piespiedu pasākumi, represālijas – savu saistību pildīšana. Visiem piespiedu pasākumiem jābūt samērīgiem ar pārkāpumiem pret ko vēršas. Pirmās starpt. Rakstura tiesības bija Āzijas valstīs (Japāna, Ķīna) diplomātiskās attiecības - sava valdnieka pārstāvēšana pie cita, karosāna – nevis to kā vest karu, bet ko darīt ar iekarotajām teritorijām. Kad sāka veidoties NT mūsdienu izpratnē – vajadzēja nodibināt attiecības – tiesiskā regulācija. Ekoloģiskās tiesības jaunākās starptautiskās tiesības 20.gs. 70.gados sāka veidoties . Interneta jomā nav nekāda tiesiskā regulējuma. Trīs līgumi, kas ir butiski Eiropai: 1815.gada Vīnes kongress – Napoleona sagrāve tika sagrauta kārtība, kas veidojās no 70 tajiem gadiem. 1919.gada Versaļas miera līgums – sbarūk 3 impērijas un uz to bāzes izveidojas visa A-Eiropa, sākot no Somijas un beidzot ar Bulgāriju. 1943.gada visas Versaļas valstis zaudē eatkarību, tikai Dienvidslāvija paliek daudz maz neatkarīga. Prakstiski pēdējos 13,14 gados pasaule mainās atkal virkne notikumu parāda, ka mainās SPT un spēki samērs pasaulē.
St.tiesību funkcijas.
Sociāl – politiskās funkcijas – stabilitātes nodrošināšana, konfliktu novēršana, internacionalizācija, informatīvā “audzināšana”
Juridiskās funkcijas – koordinācija, regulēšana, nodrošināšana, aizsardzība.
Starptautisko tiesību objekti ir visi materiāla un nemateriāla rakstura jautājumi, darbība vai atturēšanās no rīcības, par ko valstis stājas savstarpējās tiesiskās attie­cībās. Tātad starptautisko tiesību regulēšanas objekts ir starptautiskās attiecības.
Savukārt starptautiskās attiecības ir sabiedrisko attiecību nozare — ekonomisko, politisko, ideoloģisko, tiesisko, diplomātisko, militāro, kultūras un citu starpvalstu attiecību kopums, arī sakaru kopums starp dažādu valstu organizācijām, politiskajām partijām un kustībām. Starptautiskās attiecības iedalāmas politiskajās, ekonomiskajās, kultūras, zinātnes un citās attiecībās starp minētajiem tiesību subjektiem.
Starptautiskajās attiecībās galvenā nozīme ir starpvalstu attiecībām. Starptautisko attiecību sistēma veidojas un attīstās saskaņā ar sabiedriski ekonomisko formāciju attīstības likumiem vairāku faktoru iespaidā, kuru vidū sevišķa nozīme ir spēku samē­ram starp valstīm un to grupējumiem.…

Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −11,98 €
Work pack Nr. 1194571
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register