Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
2,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:678946
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.05.2004.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 3 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Kādi apstākļi veicina civilizācijas attīstību    3
2.  Kas ir vara?    6
3.  Uzdevums    6
a)  kādēļ IZM atteicās no trim reformām   
1)  pagarināt mācību gadu   
2)  studiju maksas ieviešana augstskolā    7
3)  skolotāju algas paaugstināšana    7
b)  Kas ir personiski atbildīgs par ministrijas darbu?    7
c)  Kā jūs vērtējat studentu plakātus?    8
d)  Ko jūs darītu M.Vītola vietā?    8
  Literatūras saraksts    9
Extract

Kādi apstākļi veicina civilizācijas attīstību ?


Par galveno civilizācijas attīstības pazīmi Toinbijs uzskata personības garīgā un radošā darba rezultātu ieviešana sabiedrības kultūras sfērā. Šajā procesā notiek sabiedrības “Aiziešana” no esošām garīgām vērtībām, sekojot radošai Personībai, ar “Atgriešanos” augstākā garīgā dzīves līmenī. Notiek sabiedrības garīga izaugsme. Lai attīstība varētu īstenoties dzīvē, nepieciešams radošs atbildes akts uz konkrētu personības vai grupas aicinājumu. Tikai tad sabiedrībā notiek reāls attīstības process. Šīs kustības pamatā ir cilvēku brīvā griba, kas saprot garīgo pārmaiņu nepieciešamību. Runa ir par to, kā uz radošas Personības aicinājumu atsaucas sabiedrība. Vai sabiedrība saprot radošas Personības gara augļus vai nesaprot ? Šis jautājuma risinājums nosaka civilizācijas augšupeju.
Toinbijs pievēršas izcilām personībām un parāda to darbību : Nursijas Benedikts (480-543) Itālijā, Grigorijs (Gregorius) Lielais (Magnus) (ap 540-604) – Romas pāvests no 590.g., Muhameds (ap 570 – 632), Nikolo Makjavelli (1469-1527).
Bet vai šāds mehānisms darbojas arī šodien sabiedrības progresīvā augšupejā ? Viss atkarīgs no tām garīgām radošas personības vai sociālās grupas idejām, kam seko masas. Un līdz ar to pirmajā vietā izvirzās problēma : kāda ir mijiedarbība starp indivīdiem, starp sociālo grupu un masām augšupejošā civilizācijā ?
Aiziešana nozīmē to, ka personība novēršas no esošās sabiedrības garīgām vērtībām. Tas dod iespēju tai garīgi pilnveidoties. Atgriešanās nozīmē personības radītā garīgā potenciāla realizēšanu, darbojoties sabiedrībā. Tā rezultātā notiek progresīvi augšupejošs process. Šādi Toinbijs saprot radošās personības lomu civilizācijas attīstībā. Līdz ar to viņš dod padomu politiķim, vēsturniekam: aizejot no politikas, atgriezties ar jaunām gara bagātībām uz prāta saprašanas spējas veidošanas pamata. Tas ir aktuāli bijušajās PSRS republikās.


Savu mijiedarbības izpratni starp indivīdiem progresīvi augšupejošā civilizācijā Toinbijs skaidro ar piemēru no Bībeles. Runa ir par Mozus vientuļo kāpšanu Sinaja kalnā pēc Jahves aicinājuma. “Jahves mērķis bija atsaukt Mozu lejā ar jaunu likumu, adresētu tautai, bet pašai tautai nebija iespēju tikties ar Dievu.” Tātad radošai personībai rodas garīgs aicinājums aiziet no sabiedrības, lai varētu pilnveidoties. Pēc tam tā atgriežas sabiedrībā ar mērķi darboties, lai realizētu potenciālu sabiedrības augšupejošā pārveidošanā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −-1,30 €
Work pack Nr. 1130888
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register