Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:513598
 
Author:
Evaluation:
Published: 03.01.2005.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 9 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Anotācija    3
  Ievads    5
1.  AS „Ventspils tirdzniecības osta” attīstība    7
1.1.  A/S „Ventspils tirdzniecības osta” attīstības etapi    7
1.3.  Uzņēmuma saimnieciskā darbība un tās analīze    17
1.3.1.  Pārkraujamo kravu struktūru izmaiņu analīze    17
1.3.2.  Ekonomisko rādītāju sistēmas analīze    24
2.  Kravu pārkraušana AS „Ventspils tirdzniecības osta”    35
2.1.  Uzņēmumā apstrādājamo kravu analīze    35
2.1.1.  Kravu analīze izmantojot ABC metodi    35
2.2.  Kraušanas darbu organizācija    60
2.1.1.  Ogļu kravu pārkraušana    60
2.1.2.  Jēlcukura kravu pārkraušana    64
2.1.3.  Čuguna kravu pārkraušana    67
3.  Darbības pilnveidošanas virzienu analīze    71
3.1.  Investīciju novērtējums jaunu projektu veikšanai    71
3.2.  Tukšās noliktavas iznomāšanas iespējas    75
3.3.  Uzņēmuma attīstībai plānojamie projekti    76
3.4.  Citu iespējamo darbības pilnveidošanas virzienu analīze    78
3.4.1.  Piestātņu gultnes padziļināšana    78
3.4.2.  Dzelceļa tarifu politikas pilnveidošana    9
  Secinājumi un priekšlikumi    81
  Darbā izmantoto apzīmējumu saraksts    82
  Bibliogrāfiskais saraksts    83
  Pielikumi    84
Extract

Diplomdarbā AS „Ventspils tirdzniecības osta” tiek analizēta uzņēmuma attīstības etapi, saimnieciskā darbībā un tās rezultāti, kravu struktūru izmaiņas, nākotnes pieprasījums, kā arī veikti tiek veikti secinājumi un ieteikumi
Diplomdarbs sastāv no ievada, 3 nodaļām, 20 secinājumiem un priekšlikumiem, izmantotās literatūras saraksta, darbā izmantoto apzīmējumu saraksta un 3 pielikumiem.
Pirmajā nodaļā īsi ir apskatītas literatūras avotos atrastās ziņas par uzņēmuma attīstību, saimniecisko darbību un tehnoloģiskajiem objektiem. Tiek veikta saimnieciskās darbības analīze.
Otrajā nodaļā ir apskatītas kravu struktūras, tiek noteiktas svarīgākās kravas pēc ABC metodes, tiek prognozēts ogļu, jēlcukura un čuguna pieprasījums nākotnē, kā arī tiek analizēti kravu pārkraušanas tehnoloģiskie procesi.
Trešajā nodaļā ir apskatīti uzņēmuma iespējamie pilnveidošanas virzieni, tādi kā investīcijas, neizmantoto pamatlīdzekļu iznomāšana un jaunu kompleksu celtniecība.
Beidzot Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas fakultātes Starptautisko Ekonomisko Sakaru Transporta ekonomikas un loģistikas specialitāti , studentiem ir jāizstrādā diplomdarbs, kas ir balstīts uz kādu reāli darbojošos uzņēmuma bāzes. Pirmsdipoma prakse tika strādāta laika posmā no 27.01.2003. – 16.05.2003.
Pirmsdiploma prakse tika strādāta A/S „Ventspils Tirdzniecības osta”. Šis ir viens no lielākajiem tranzīta uzņēmumiem Latvijā ar gada apgrozījumu 2001.gadā 10023178 latu. Uzņēmums nodarbojas ar dažādu beramkravu un gēnerālkravu pārkraušanu.
Izvēlētā temata aktualitāte ir saistīta ar transporta nozares attīstības augšanu Latvijā pārsvarā kravu pārvadājumos. Ar tranzīta kravu apstrādi nodarbojas lielākā daļa transporta kompāniju. Arī darbā analizētā uzņēmuma A/S „Ventspils Tirdzniecības osta” darbības pamatvirziens ir tranzīts. Tai pašā laikā jāsaprot, ka termins “tranzīts” sevī ietver ļoti plašu pakalpojumu spektru. Ja aplūko Latvijas ostu apgrozījumu, tad redzam, ka vismaz 80% no tā ir tranzīta kravas.
Šie dati sniedz skaidru priekšstatu par to, cik liela ir tranzīta loma transporta sektorā. Latvijas iekšzemes kopproduktā transporta un sakaru daļa jau ilgstoši vairāku gadu garumā veido 16 – 17%. Pēc dažādiem datiem, aptuveni 8 – 9% no tā ir, pateicoties tieši tranzīta kravu apstrādei. Neapšaubāmi tranzīta kravu apjomu palielināšana ir viena no Latvijas tautsaimniecības prioritātēm. Tādēļ tam tiek pievērsta īpaša uzmanība. Iespēju robežās lielākās investīcijas transporta infrastruktūrā gan ostās, gan uz dzelzceļa, gan arī autoceļiem tiek ieguldītas tieši tranzītam izmantojamajos virzienos. Ar likumu par ostām ir izveidota Latvijas Ostu padome, kas Ministru prezidenta vadībā izskata un pieņem lēmumus par jebkuru jautājumu, kurš skar Latvijas ostu un tranzīta attīstības iespējas.
Šodien mērķis tranzīta attīstībai ir panākt vienmērīgu un stabilu tranzīta kravu apjomu pieaugumu un maksimāli palielināt tranzīta kravu pievienoto vērtību. Tas ir pietiekami piesardzīgi izvirzīts mērķis. Tomēr tas atbilst reālajai situācijai reģionā un mūsdienu tehnoloģiju attīstības tendencēm un strauji pieaugušās konkurences apstākļiem.
Turpmākajos divos gados paredzama iestāšanās Eiropas Savienībā. Šis solis neapšaubāmi veicinās arī tranzīta attīstību. Tā būs iespēja nepastarpināti piedalīties Eiropas Savienības politikas veidošanā. Tā būs iespēja pilnvērtīgi iesaistīties Eiropas Savienības starptautiskās tirdzniecības aktivitātēs. Īpaši svarīgi mums ir piedāvāt savas tranzīta iespējas Eiropas Savienības apgādē ar energoresursiem. Latvija kā Eiropas Savienības dalībvalsts kļūs vēl atraktīvāka investīciju piesaistē. Tādēļ ļoti aktīvi jāstrādā pie tranzīta kravu pievienotās vērtības paaugstināšanas. Šī ir unikāla iespēja Latvijai veidot apstrādājošo rūpniecību mūsu lielākajos tranzīta objektos – ostās.
Tikpat svarīgi ieņemt vadošās pozīcijas loģistikas centru izveidē Baltijas valstu vidū. Mums ir tam visi loģiskie priekšnosacījumi. Līdztekus transporta attīstības tendencēm Eiropas Savienībā arī Latvijā jāizveido pievilcīga kombinētā transporta sistēma. Tas skar gan likumdošanu, gan arī infrastruktūru.
Diplomdarba mērķis ir apvienot studiju laikā iegūtās teorētiskās zināšanas ar praktiskiem aprēķiniem, kuri tiek izmantoti uzņēmuma vadīšanā ar kravu apstrādi saistītos virzienos, kā arī iepazīties ar A/S „Ventspils Tirdzniecības osta” darbību un attīstības etapiem, kravu pārkraušanas procesiem, noliktavu saimniecību un uzņēmuma saimnieciski ekonomisko darbību.
Mērķa sasniegšanai tika veikti sekojoši uzdevumi:

Uzņēmuma darbības un attīstības etapu analīze;
Kravu pārkraušanas kompleksu raksturojums;
Uzņēmuma saimnieciskās darbības analīze;
A/S „Ventspils Tirdzniecības osta” pārkraujamo kravu analīze;
Tika veikta pārkraujamo kravu apjomu prognozēšana nākotnes periodiem;
Tika analizētas kravu pārkraušanas tehnoloģijas;
Darba izstrādāšanai tika izmantoti gan dažādi ekonomikas nozares literatūras avoti, gan dažādi uzņēmuma pārskata dati, kuri ietver publiski pieejamos un tikai uzņēmuma rīcībā esošus datus, gan arī Internetā pieejamie statistikas dati no satiksmes ministrijas mājas lapām un dažādām ziņu aģentūru mājas lapām. Papildus kā svarīgs informācijas avots tika izmantoti dažādi lekciju konspekti.
Darbā dažādiem aprēķiniem un prognozēšanai tika izmatoti informācijas dati no 1997. – 2001.gadam. Papildus ierobežojumi izstrādājot diplomdarbu radās tanī apstāklī, ka nebija iespējams analizēt konkurentu darbību izmantojot publiski pieejamos datus. Publiski pieejamie dati neizdalīja atsevišķu kravu veidu struktūru dažādās ostās, kā, piemēram, nevarēja salīdzināt beramkravu pārkraušanas apjomus ar Rīgas ostu, jo nav atsevišķi izdalīti, piemēram, minerālmēsli un ogles, tā kā A/S „Ventspils Tirdzniecības osta” nenodarbojas ar minerālmēslu pārkraušanu. Informācija ir pieejama tikai par ostas teritorijā stividorkompāniju kopējo darbību, tādējādi nav iespējams izdalīt tiešos konkurentus. Turklāt ostu apgrozījums tiek ņemts vērā ieskaitot arī naftas tranzītu caur Latvijas ostām. …

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register