Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
  • Sieviešu noziedzības struktūra, dinamika, iemesli un preventīvās metodes

     Evaluated!

    Term Papers55 Law, Sociology

21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:128084
 
Author:
Evaluation:
Published: 10.06.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 30 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  IEVADS    4
1.  Sieviešu noziedzības jēdziens un saturs    6
2.  Sievietes –noziedznieces personība    11
2.1.  Vecums    16
2.2.  Izglītība    17
2.3.  Ģimene    18
2.4.  Dzīvesvieta    21
2.5.  Sociālais stāvoklis un nodarbošanās veids    22
2.6.  Morāli psiholoģiskās īpašības    23
3.  Sieviešu noziedzības struktūra un dinamika    34
4.  Sieviešu noziedzības cēloņi un veicinošie apstākļi    46
5.  Sieviešu noziedzības novēršanas problēmas    61
  NOBEIGUMS    72
  IZMANTOTO AVOTU UN LITERATŪRAS SARAKSTS    75
Extract

Tradicionāli analizējot sievietes lomu un statusu ,galvenokārt ,tiek atsegts jautājums par sievietēm upuriem un cietušajām. Šāda pieeja ir pamatota ,taču tā nav vienīgā. Pēc statistikas datiem ir redzams ,ka sievietes ir arī noziedznieces ,un līdz ar to var secināt ,ka viņas pilda visas sociālās lomas un funkcijas ,sākot no nākošo noziedznieku dzemdēšanas ,audzināšanas ,pašu piedalīšanos un noziegumu izdarīšanu līdz pat likumpārkāpēju tiesāšanai un soda izpildei.
Sieviešu noziedzības problēma ir aktuāla ,jo ,kā rāda statistikas dati ,tai ir tendence pieaugt. Lai arī nedaudz ,bet tomēr pieaugt. Oficiālie statistikas dati liecina ,ka Latvijā sievietes izdara mazāk noziegumu nekā vīrieši ,bet tomēr nedrīkst aizmirst arī par latento noziedzību. Objektīvs noziedzības novērtējums ir jebkuras valsts problēma. Faktiskā noziedzība vienmēr ir lielāka nekā reģistrētā ,un līdz ar to statistiskās atskaites tikai daļēji ataino faktisko noziedzību. Statistikas dati ,kas raksturo noziedzību ,ir visai specifiski –noziedzība atspoguļojas ne tikai statistikā ,bet par to liecina arī kriminoloģiskie pētījumi. „1999.gadā veiktie pētījumi rāda šādu ainu: uz katru reģistrētu noziedzīgu nodarījumu valstī tiek izdarīti desmit nereģistrēti noziedzīgi nodarījumi.”1
Socioloģiskās ,kriminoloģiskās un citas speciālās literatūras analīze norāda ,ka netiek pievērsta pietiekama uzmanības sieviešu noziedzības izpētes psiholoģiskajām metodēm. Ir grūti noteikt sievietes izvēli likumpārkāpumu izdarīšanā ,kā arī viņas izvēles psiholoģisko aspektu. Analogi neizpētītas ir arī sieviešu vidū sastopamās ,ar noziedzību saistītās antisabiedriskās parādības ,piemēram ,prostitūcija ,narkomānija ,alkoholisms. Pieejamās informācijas jomā situācija ir līdzīga-ir statistikas datu pārpilnība par sieviešu noziedzības stāvokli ,struktūru un izplatību ,bet tajā pašā laikā pilnīgi trūkst šo fenomenu pastāvēšanas un pieauguma tendences skaidrojošās analīzes.
Sabiedrība vēl nav gatava adekvāti novērtēt un uztvert sieviešu noziedzību ,pievērsties tai kā specifiskam noziedzības atzaram ,to izprast ,iedziļinoties noziedznieces personībā un izskaidrot noziedzīgās uzvedības individuālos cēloņus. Par antisociālu uzvedību sabiedrība nosoda sievietes daudz vairāk nekā vīriešus ,jo tā ir visas mūsu sabiedrības problēma un ļoti nopietns faktors ,kas ietekmē visas sabiedrības stabilitāti un drošību ,jo sieviete sabiedrībā pilda ļoti nozīmīgas funkcijas-reproduktīvo ,ģimenes siltuma glabātājas funkcijas u.c. Aktuālas ir arī adaptācijas grūtības ,atgriežoties no soda izciešanas vietām.
Tādēļ tika izdarīta izvēle rakstīt bakalaura darbu par sieviešu noziedzības tēmu. Šā darba mērķis ir izpētīt ,kāpēc sievietes pievēršas vardarbībai ,līdz ar to uzmanība tiks pievērsta tādiem jautājumiem kā sieviešu noziedzības jēdziens un saturs ,sieviešu noziedzības stāvoklis ,struktūra un dinamika ,sieviete kā noziedzniece ,cēloņi un veicinošie apstākļi ,kā arī sieviešu noziedzības mazināšanas un novēršanas iespējas. Mana darba mērķis ir noskaidrot noziedzības būtību ,galvenos iemeslus ,cēloņus ,nozieguma specifiku ,kā arī sieviešu noziedzības mazināšanas iespējas. Par darba uzdevumiem es izvirzīju saistošās literatūras apzināšanu ,datu par sieviešu noziedzības izpēti un kopējās situācijas analīzi un secinājumu izstrādi. Pētījuma metodes es izvēlējos sekojošas : ar sieviešu noziedzību saistītās literatūras analīzi un statistisko datu izpēti.
Diplomdarba izstrādes laikā tiks veikta dažādu materiālu izpēte ,izmantota dažāda veida literatūra un publikācijas ,pētījumi ,statistikas dati ,tiks salīdzināti vairāku kriminologu viedokļi par sieviešu noziedzību ,kā arī tiks iekļauti mani personīgie uzskati un prakses laikā izdarītie secinājumi par sieviešu lomu noziedzīgajās struktūrās.
Sieviešu noziedzība ir ļoti nopietna deviantās uzvedības izpausme ,kas degradē sievietes pilnvērtīgu funkciju veikšanu sabiedrībā ,tāpēc ir vajadzīga nopietna palīdzība šīs problēmas novēršanā-tāda ir pētījuma hipotēze.
Cilvēce sastāv no divu dzimumu pārstāvjiem ,tāpēc pamatota ir doma ,ka sieviete un vīrietis tikai kopā veido vienu veselu cilvēku. Veicot pētījumus ,noziegumus ,kurus izdara sievietes ,nošķir no vīriešu izdarītajiem noziegumiem. Sieviešu un vīriešu uzvedība atšķiras jau no bērnības un to apstiprina arī kriminoloģiskie pētījumi. Tādējādi noziegumu analīzes procesā tika izveidots noziegumu iedalījums ,un visus noziedzīgos nodarījumus sagrupēja sekojoši –noziegumi ,kurus izdarījuši vīrieši ,un noziegumi ,kurus izdarījušas sievietes ,vai citiem vārdiem sakot –vīriešu un sieviešu noziedzība. Pieminot „stipro” un „vājo” dzimumu bieži vien abu dzimumu pastrādātajos noziegumos būtisku atšķirību tā iemesla dēļ nav. Sieviešu noziedzības īpatnības ir atkarīgas no tā ,kādu dzīves veidu viņa piekopj ,ar ko nodarbojas ,kādas sociālās pozīcijas un lomas viņa ieņem sabiedrībā ,kādi ir viņu sadzīves apstākļi ,uzliktie pienākumi utt.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −50,24 €
Work pack Nr. 1171602
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register