Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:500260
 
Author:
Evaluation:
Published: 13.04.2011.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    2
1.  Invaliditātes jēdziena sociālā izpratne    5
1.1.  Invalīdu cilvēktiesības    6
2.  Invalīdu medicīniskā un sociālā aizsardzība Latvijā    9
2.1.  Invalīdu nodarbinātība    10
3.  Eiropas Savienības un Latvijas devums cilvēku ar invaliditāti integrēšanas attīstībā    12
4.  Latvijas valsts turpmāko gadu rīcības plāns invalīdu dzīves iespēju uzlabošanā    15
5.  Izpratnes problēmas Latvijas sabiedrībā attiecībā pret cilvēkiem ar invaliditāti    17
  Kopsavilkums    19
  Izmantotās literatūras un jurisisko aktu saraksts    20
Extract

Latvijā ir pieņemts speciāls likums „Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību” (29.09.1992.), kurā ir noteiktas cilvēku ar invaliditāti tiesības un valsts, pašvaldību pienākumi pret cilvēkiem ar invaliditāti. Likums reglamentē invaliditātes noteikšanas kārtību, medicīniskās un sociālās palīdzības sniegšanas kārtību, nosaka tiesības uz materiālo palīdzību un palīdzību nodarbinātības jautājumos, kā arī pasākumus sociālās integrācijas jautājumos.
Likums „Par cilvēku ar invaliditāti medicīnisko un sociālo aizsardzību” nosaka, ka: „Invalīds ir persona, kurai sakarā ar slimību, traumu vai iedzimtu defektu izraisītiem orgānu sistēmu funkciju traucējumiem ir nepieciešama papildu medicīniskā un sociālā palīdzība un kurai ir noteikta invaliditāte šajā likumā un citos tiesību aktos paredzētajā kārtībā.”
Savukārt, invaliditāte definēta kā „.. ilgstošs vai nepārejošs ar vecuma pārmaiņām cilvēka organismā nesaistīts fizisko vai psihisko spēju ierobežojums, kas apgrūtina personas integrāciju sabiedrībā, pilnīgi atņem vai daļēji ierobežo tās spēju strādāt un sevi apkopt.”
Par cilvēku ar invaliditāti uzskatāma persona, kurai ir fizisko spēju ierobežojuma dēļ iestājusies invaliditāte, psihisku slimību dēļ iestājusies invaliditāte, vai nepārejošs fizisko vai psihisko spēju ierobežojums. Kā invalīda tiesības apliecinošs dokuments ir invalīda apliecība.
Pastāv seši invaliditātes veidi. Tie tiek iedalīti pēc tā, vai cilvēki ir: neredzīgi, nedzirdīgi, ar kustības traucējumiem, psihosociāliem traucējumiem vai arī intelektuālas dabas traucējumiem un, visbeidzot, neredzamā invaliditāte — sirds slimības.
Likums ir noteicis veikt ekspertīzi cilvēkiem ar invaliditāti, kuras uzdevums ir individualizēti noteikt fizisko vai psihisko spēju ierobežojuma pakāpi un izvērtēt invalīda iespējas integrēties sabiedrībā. „Pamatojoties uz ārstu ekspertu atzinumu, pašvaldības sociālās palīdzības dienests sadarbībā ar ārstējošo ārstu un citām institūcijām izstrādā un maina invalīda sociālās rehabilitācijas programmu, kura ir jāievēro invalīdam, ārstniecības iestādei, darba devējam, Nodarbinātības valsts aģentūrai, izglītības iestādei un citām sociālo pakalpojumu sniedzējām institūcijām.” Pēc veiktās ekspertīzes invaliditāti atkarībā no fizisko vai psihisko spēju ierobežojuma pakāpes iedala grupās. Smagā invaliditātē nosaka pirmo vai otro invaliditātes grupu, savukārt mēreni izteiktā invaliditātē nosaka trešo grupu.…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −4,98 €
Work pack Nr. 1241122
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register