Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:944852
 
Evaluation:
Published: 30.01.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 15 units
References: Used
Extract

Dabas aizsardzība un vides aizsardzība ir Latvijas prioritāte. Lai gan ilgus gadus Latvijas ekonomiskā izaugsme ir bijusi pietiekoši strauja, tomēr joprojām Latvijas ekonomikā pastāv attīstību ierobežojoši faktori, kas kavē ekonomisko attīstību nākotnē. Lai nodrošinātu sabalansētu un ilgtspējīgu izaugsmi, viens no attīstības pamatiem ir dabas resursu saprātīga izmantošana.
Dabas resursu ieguve ir atkarīga no iedzīvotāju vajadzībām un mākslas tos efektīvi apsaimniekot. Ilgtspējīga dabas resursu izmantošana nozīmē augstu ekonomisko rādītāju sasniegšanu nekaitējot dabai un videi, taupīgu neatjaunojamo resursu izmantošanu, kur iespējams tos aizstājot ar atjaunojamiem resursiem, savukārt atjaunojamo resursu ieguve nedrīkst pārsniegt atjaunošanās iespējas.
Latvijas daba veidojusies ilgas vēsturiskās attīstības rezultātā. Tās dabas apstākļus un to daudzveidību nosaka ģeogrāfiskais novietojums un Baltijas jūras tuvums, dažādie reljefa un hidroloģiskie apstākļi. Mūsdienām raksturīgā augu un dzīvnieku valsts sāka veidoties līdz ar pēdējā apledojuma beigām – aptuveni pirms 12 tūkstošiem gadu. Būtiska loma Latvijas dabas attīstībā ir bijusi arī cilvēka saimnieciskajai darbībai, iegūstot dabas resursus, ierīkojot mājokļus, izmantojot zemi lauksaimniecības vajadzībām. Viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ Latvijas daba ir daudz neskartāka nekā Rietumeiropas valstīs, ir salīdzinoši nelielais iedzīvotāju blīvums.
Latvija nav bagāta ar minerālu un kurināmā resursiem, tā vienmēr būs atkarīga no citu valstu resursiem, īpaši naftas, dabas gāzes, ogļu, metālu un minerālvielu resursu importa. Daudzas tautsaimniecības nozares balstās uz neatjaunojamo un daļēji atjaunojamo resursu izmantošanu, tāpēc tās ir pilnībā atkarīgas no resursu krājumiem un kvalitātes.
Starp Latvijas vides aizsardzības politikas prioritārajām problēmām ar dabu visciešāk ir saistītas bioloģiskās daudzveidības samazināšanās, ainavas degradācija un dabas resursu neracionāla izmantošana.
Aizvien pieaugošās iedzīvotāju prasības pēc komforta, pārvietošanās brīvības un dzīves līmeņa nodrošināšanas palielina resursu izmantošanu, bet tas savukārt rada draudus valsts ilgtspējīgai attīstībai.
Pētījuma objekts: Latvijas dabas kapitāls ilgtspējīgā attīstībā.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register