Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:886100
 
Author:
Evaluation:
Published: 23.05.2010.
Language: Latvian
Level: Secondary school
Literature: 4 units
References: Not used
Extract

Senā un daudzveidīgā garšaugu un garšvielu pasaule… Cilvēks sācis to iepazīt jau pirms vairākiem tūkstošiem gadu un laika gaitā uzskatījis gan par leģendāru, gan mistiski maģisku, gan izmeklēti aristokrātisku, gan šauri utilitāru.
Garšaugi un garšvielas ne vien uzlabo un bagātina ēdiena garšu un smaržu, tiem piemīt vērtīgas ārstieciskas īpašības. Mūsdienās interese par dabas ārstniecības līdzekļiem ir ievērojami pieaugusi. Izmantojot garšaugus un garšvielas medicīnā, tiek ņemts vērā aromātisko un garšas vielu ķīmiskais sastāvs un to bioloģiskā aktivitāte.
Garšvielas un garšaugi jau kopš seniem laikiem bijuši un vēl tagad ir vislabākā un vajadzīgākā ēdienu piedeva. Sevišķi liela nozīme ēdienu garšas un smaržas uzlabošanā, kā arī uzturvērtības bagātināšanā ir garšaugiem. Vajadzīga tikai neliela, dažkārt niecīga to piedeva, lai ēdiens kļūtu patīkamāks gan pēc garšas, gan pēc izskata un līdz ar to izraisītu ēstgribu, sekmētu uztura sagremošanu un labāku izmantošanu.
Tiem, kuri ēd ne tikai, lai remdētu izsalkumu, bet arī lai gūtu baudu un sevi atveseļotu, vienmēr būtu jāatceras par garšaugiem un garšvielām. Diemžel daudzu cilvēku zināšanas šaja jomā nesniedzas tālāk par loci, diļļu, pētersīļu vai kādu asāku garšvielu, piemēram, piparu, uzkaisīšanu ēdienam.
Pirmais un galvenais factors, kāpēc garšaugus un garšvielas izmanto kulinārijā, ir tas, ka tie būtiski ietekmē ēdiena smaržu un garšu.
Tie var -
Neitralizēt neapstrādāto produktu smaržu;
Pastiprināt produktu dabisko aromātu;
Papildināt ēdienu ar jaunu aromātu;
Padarīt ēdienu “dižciltīgāku”.
Ar garšaugu un garšvielu piedevām iespējams arī padarīt ēdienu arī vizuāli pievilcīgāku, vai nu piešķirot tam spilgtāku krāsu (kurkuma, safrāns, svaigas dilles u.c zaļumi), vai arī iekrāsojot dažadas izcelsmes produktus maskējošās krāsās, kas līdzinās gaļai (kanēlis, sarkanie pipari u.c.)
Un sen novērots, garšvielas un garšaugi pagarina produktu sagatavoto ēdienu uzglabāšanas laiku.

1.Garšvielas
Garšvielas ir pārtikas produkti ar specifisku garšu un aromātu. Gandrīz visas garšvielas iegūst no garšaugiem, izmantojot to augļus, sēklas, ziedu daļas, mizu, lapas un saknes. Kādreiz garšvielas pievienoja tikai konserviem, smaržam un zālēm. Pirmie ar garšvielām papildināt ēdienus sāka senie Romieši. Tolaik tā bija greznība, kuru varēja atļauties tikai bagātnieki. Mūsdienās garšvielas plašā sortimentā ir pieejamas ikvienam.
Ar vārdiem “garšvielas” vai “klasiskās garšvielas” apzīmē ar aromātiskām vielām bagātu, galvenokārt tropu un subtropu augu izcelsmes produktus, kam raksturīgas specifiskas garšas nianses- no aromātiski maigas līdz dedzinoši asai-, kurus iegūst kaltējot, fermentējot un citādi pārstrādājot šo augu lapas, mizu, ziedus, augļus, saknes. Kulinārija garšvielas parasti izmanto sausā (sasmalcinātā) veidā, nelielā daudzumā.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −2,98 €
Work pack Nr. 1229221
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register