Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:212847
 
Author:
Evaluation:
Published: 07.11.2012.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 11 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    3
1.  Piespiedu darba jēdziens un vispārīgs raksturojums    5
2.  Piespiedu darba izpildes kārtība    8
3.  Piespiedu darba lietderība jeb pozitīvās puses    11
4.  Problēmas, kas saistītas ar piespiedu darbu    13
5.  Tiesājamā personības nozīme soda piemērošanas brīdī    16
6.  Piespiedu darba piemērošanas biežums    18
6.1.  Piespiedu darba soda piemērošanas kritēriji    18
7.  2008.gada statistiskie dati    19
7.1.  Sabiedriskais darbs    19
7.2.  Valsts probācijas dienesta plāni 2009. gadam    20
8.  Sabiedriskās domas aptauja par piespiedu darbu    21
  Secinājumi un priekšlikumi    24
  Literatūras un avotu saraksts    26
Extract

Secinājumi

Tagad redzam, ka atrasts ļoti veiksmīgs risinājums - jauna soda veida ieviešana. Pieredze nepārprotami rāda, ka piespiedu darbi ir progresīvāks, humānāks un finansiāli izdevīgāks veids, kā cīnīties pret noziedzību un apieties ar likumpārkāpējiem. Piespiedu darbs nav mīkstināts sods, kā cilvēki to iedomājas. Tas ir adekvāts soda mērs. Informācija par to, ka sabiedrisko darbu veicēji parasti nepastrādā jaunus noziegumus var tikai iepriecināt.
1. Kopumā tiesneši atzīmē, ka notiesātie, kam piespriests piespiedu darbs, salīdzinoši reti atkārtoti tiek tiesāti par līdzīga rakstura pārkāpumiem vai arī apcietinājumā par izvairīšanos no soda izciešanas. Tas nozīmē, ka piespiedu darbu varētu uzskatīt par pietiekami efektīvu soda veidu.
2. Ne mazāk būtiski ir izvērtēt notiesāto personības un atbilstību piespiedu darbiem.
3. Sabiedrībai ir jāpārliecinās, ka likumpārkāpēji var iemācīties strādāt vietējās sabiedrības labā, nevis pret to, ir jāpārliecinās, ka sevišķi nepilngadīgajiem un sīkajiem likumpārkāpējiem labāk izciest sodu vietējā sabiedrībā.
4. Pašvaldībām tā ir iespēja pārliecināties, ka var piesaistīt darbaspēku, kas par paveikto nesaņem nekādu atlīdzību un līdz ar to neapdraud citu personu darba vietas.
5. Visbeidzot valdībai ir jāsaprot, ka sīku likumpārkāpēju iesaistīšana sabiedrībai derīgos darbos ir labāks jau tā ierobežoto finansu resursu ieguldīšanas veids, turklāt tas ir efektīvāks noziedzības apkarošanas veids.
6. Sabiedriskās domas aptaujas dati rāda, ka, lai gan vairums Latvijas iedzīvotāju ir kaut ko dzirdējuši par piespiedu darbu, tomēr tas ir samērā virspusējs priekšstats. Vēl aptuveni 20% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka neko nezina vai nav dzirdējuši par piespiedu darbu. Neskatoties uz to, ka sabiedrības zināšanas par piespiedu darbu būtu jāpaplašina, tomēr kopumā iedzīvotāji uzskata, ka vispiemērotākais sods par mazāk smagu noziedzīgu nodarījumu veikšanu ir reāli labošanas darbi jeb darbs sabiedrības labā bez atlīdzības, kas, pēc definīcijas, ir piespiedu darbs.
7. Valsts probācijas dienesta teritoriālajās struktūrvienībās piespiedu darba jomā probācijas klientu skaits ir pieaudzis par 23% salīdzinājumā ar 2007. gadu, kas liecina par stabilu piespiedu darba piemērošanas skaita pieaugumu. Piespiedu darbs visbiežāk tiek piemērots par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē – 2008. gadā tie ir 1974 (50,5%) gadījumi.
Priekšlikumi

1. Lai šo jautājumu risinātu, būtu nepieciešamas likumu izmaiņas, kas paredzētu iespēju piespiedu darbu, līdzīgi kā nosacīto sodu, kombinēt ar noteiktiem pienākumiem, piemēram, piedalīties pasākumos, kuru mērķis ir iesaistīt personu atkarības uzraudzības programmās. Tiesneši pieļauj, ka, ja likumā būtu paredzēts, viņi varētu piespriest mazāku piespiedu darba stundu skaitu ar nosacījumu, ka cilvēks, kuram ir atkarību problēma, labprātīgi ārstējas vai piedalās atbilstošajos uzvedības korekcijas pasākumos.

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −7,48 €
Work pack Nr. 1326627
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register