Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
5,49 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:532801
 
Author:
Evaluation:
Published: 04.02.2009.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 14 units
References: Not used
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
1.  Ievads    2
2.  Jēdziens un nozīme    3
3.  Puses lieta par atjaunošanu darbā    7
4.  Prasības priekšmets    8
5.  Prasības pamats    10
6.  Prasījuma formulējums    16
7.  Prasības par atjuanošanu darbā pamata grozīšana    17
8.  Prasības par atjaunošanu darbā termiņš    18
9.  Prasības par atjaunošanu darbā termiņa nokavējuma sekas    23
10.  Nobeigums    26
11.  Izmantotā literatūra    30
Extract

Parasti uzsākot darba tiesiskās attiecības, domstarpības starp darbinieku un darba devēju neveidojas, turpretim gadījumos, kad darba attiecības tiek izbeigtas pēc kādas no pušu iniciatīvas, viena no pusēm - galvenokārt darbinieks - bieži vien paliek neapmierināta.
Lai gan Darba likums ir spēkā jau vairāk nekā divus gadus, tas dažkārt vēl tiek dēvēts par "jauno Darba likumu". Iespējams, arī tādēļ, ka joprojām praksē pastāv problēmas un rodas šaubas par to, kā Darba likuma normas tulkojamas un piemērojamas, lai panāktu taisnīgu risinājumu darba tiesiskajās attiecībās.1 Autore sava darbā apskatīs prasības par atjaunošanu darbā tiesisko regulējumu, un procesuālo kārtību darba strīdiem ,kas saistīti ar atjaunošanu darbā. Tāpat tiks apskatīti attiecīgā regulējuma trūkumi un meklēti jauni risinājumi.
Autore savā darbā galvenokārt izmantoja Darba likumu, Civilprocesa likumu un tiesu praksi, tāpat, lai veiksmīgāk izprastu pašreizējo stāvokli attiecīgajā jautājumā, tika salīdzināti citu autoru viedokļi.
Darbinieks, kurš uzskata, ka darba tiesisko attiecību izbeigšana vai darba līguma grozīšana ir notikusi prettiesiski, ir tiesīgs vērsties tiesā, lai aizstāvētu savas aizskartās tiesības.
Saskaņā ar Darba likuma 122.pantu1 (turpmāk - DL) un Darba strīdu likuma 7.panta 3.daļas 1.punktu2, darba līguma uzteikšanas gadījumā darbinieks viena mēneša laikā var celt prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu, bet citos darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumos - prasību par atjaunošanu darbā.
Arī tad, ja darba līgums ticis grozīts DL 98.panta noteiktajā kārtībā, darbinieks viena mēneša laikā var celt prasību par darba devēja uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu (tas izriet no DL 98.p.4.d., 122.p.2.teik., 124.p.2.d., 126.p.2.d. un Civilprocesa likuma (turpmāk - CPL) 620.p.6.d.). Prettiesiski īstenotas darba līguma grozīšanas rezultātā tāpat tiek pārkāpta darbinieka tiesība "turpināt darba tiesiskās attiecības", taču šajā gadījumā - atšķirībā no darba tiesisko attiecību prettiesiskas izbeigšanas gadījuma - tiek pārkāpta darbinieka tiesība turpināt darba tiesiskās attiecības "atbilstoši iepriekšējiem darba līguma noteikumiem".…

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,98 €
Work pack Nr. 1139149
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register