Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
4,99 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:600161
 
Author:
Evaluation:
Published: 24.04.2019.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: n/a
References: Not used
Extract

29. Likumiskā mantošana Romā. Jauktā kognātisko un agnātisko mantinieku sistēma pēc prētoru tiesībām
Likumiskā mantošana veidojās pakāpeniski. To piemēroja gadījumos, kad nebija testamenta. Attīstības gaitā radās jauktā mantošana – pēc agnātiskā un asinsradniecības jeb kognatiskā principa. Prētora tiesībās veidojās un nostiprinājās asinsradniecības princips. Pēc agnātiskās radniecības principa aizināja mantot personas kas atradās mantojuma atstājēja miršanas brīdī viņa vara pakļautībā. Tie varēja būt mirušā sieva, dēli, viņa bērni. Ja šādas personas nebija, tad mantoja attālākie piederīgie. Kognātiskā mantošanas sistēma pilnīgi nostiprinājās un izveidojās Justiniāna kodifikācijā. Ja nemaz nebija mantinieku tad mantojums tika uzskatīts par bezmantinieka mantu. Romas valsts pirmsākumos nevienam nepiederošu mantu varēja iegūt īpašumā uz noilguma pamata pirmais kas to paņēma.
30. Mantojuma atklāšanās un pieņemšana. Mantinieku aizsardzība
Gadījumā ja kāds no likumiskajiem mantiniekiem bija miris pirms mantojuma atstājēja, bet viņam bija palikuši bērni, tad bērni pārstāvēja savu mirušo tēvu vai māti viņu mantojuma daļā.
Gadījumā ja mantinieks nomira nepaguvis izteikt mantojuma pieņemšanas gribu, šī pieņemšanas tiesība pārgāja uz mantinieka mantiniekiem. To sauca par transmisijas tiesību – jeb transmissio. Kad kāds no likumiskajiem mantiniekiem atkrita (nomira) viņa daļa tika ieskaitīta palikušo mantinieku mantojuma daļā. Šo ieskaitījuma tiesību sauca par pieauguma tiesību. Ja kāds mantinieks no mantojuma atstājēja jau agrāk bija saņēmis kādu mantu ( piem. meitas pūru), tad saņemtais tika ieskaitīts viņa mantojuma daļā. Tā bija iepriekš saņemtā pievienojums – colatio. Tēva dzīves laikā ieņemtam, bet vēl nedzimušam bērnam mantojumu sadalot tika rezervēta viņa daļa.
31. Tiesa. Civilprocess, Kriminālprocess. Romiešu tiesību recepcija Rietumeriopā
Pāreja no privātās izrēķināšanās uz valsts tiesu notika pakāpeniski. Attīstības laikā pakāpeniski lietas par likumu pārkāpumiem tiek nodotas tiesām (valsts iestādēm). Krim.un Civil lietas iztiesāja vienādi. …

Author's comment
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −5,48 €
Work pack Nr. 1372141
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register