Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
14,20 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:789808
 
Author:
Evaluation:
Published: 22.04.2013.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 22 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
2011 - 2015 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    5
1.  Alkohola aprite    8
1.1.  Alkohola aprites tiesiskais regulējums    8
1.2.  Nelikumīgā alkohola aprite un to veicinošie faktori    14
2.  Atbildība par nelikumīgā alkohola aprīti    19
2.1.  Ar nelikumīgā alkohola apriti saistītie noziedzīgie nodarījumi    19
2.2.  Kvalificējošas pazīmes    30
3.  Tiesu spriedumu analīze    35
  Nobeigums    44
  Izmantoto avotu un literatūras saraksts    46
  Pielikumi    49
Extract

NOBEIGUMS
Grozījumi Krimināllikumā, kas paredz atbildību par nelikumīga alkohola apriti, būtiski atviegloja policijas darbu nelikumīga alkohola aprites apkarošanā. Neskatoties uz pozitīvo momentu esamību, pēdējo gadu statistika liecina par nelegālā alkohola tirgus pieaugumu. Jāņem vērā, ka likumu nepilnības ir tikai viens no vairākiem nelikumīga alkohola apriti veicinošiem faktoriem. Lai nelikumīga alkohola aprites apkarošana būtu efektīva, mērķtiecīgi jāiedarbojas uz visiem to ietekmējošiem faktoriem vienlaicīgi. Galvenie pamatvirzieni ir pieprasījuma pēc nelikumīga alkohola mazināšana un nelikumīga alkohola piedāvājuma mazināšana.
Cīņai ar nelikumīgā alkohola apriti, spēkiem un līdzekļiem jābūt vērstiem pirmkārt uz nelikumīgā alkohola (spirtoto dzērienu) izcelsmes avotu likvidāciju, tas ir:
spirta kontrabanda
destilātu ražošana mājās apstākļos.
Veiksmīgai cīņai ar destilātu ražošanu mājās apstākļos, nepieciešams raudzēto dzērienu izgatavošanas procesu (rūgšanas procesu) norobežot no stipru alkoholisko dzērienu izgatavošanas procesa (destilācijas procesa).
Pēc autora ieskata, Krimināllikumā 221.2 panta nosaukumā ir jāizdara grozījumi un izteikt šāda redakcija – „Stipru nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošana (ražošana), glabāšana un pārvietošana”. Kriminālatbildība būtu jāparedz tikai par stipru nelikumīgu alkoholisko dzērienu, kas izgatavoti destilācijas procesa izgatavošanu (ražošana), glabāšanu un pārvietošanu. Jo lielāka daļa nelikumīgā alkohola aprites daļa sastāda tieši stiprs alkohols. Stiprā alkoholiskā dzēriena definīcija ir sniegta Eiropas Parlamenta un Padomes regula (EK) Nr.110/2008.
Būtu lietderīgi izdarīt Krimināllikumā 221.2 panta 1.daļas dispozīcijas grozījumus, kas paredz kriminālatbildību par stipra nelikumīgu alkoholisko dzērienu ražošanu izslēdzot vārdus - „glabāšana un pārvietošana, ja ar to radīts būtisks kaitējums”. Minimāla alkohola daudzuma kritēriju piemērošana nav lietderīga, jo tagad esošais minimālais kritērijs (10 litri) padara gandrīz neiespējamu kriminālatbildības iestāšanos par ražošanu, nelielas nelikumīgā alkohola izgatavošanas vietas.
Savukārt Krimināllikuma 221.2.panta 2.daļas dispozīciju izteikt šāda redakcija „Stipru nelikumīgu alkoholisko dzērienu glabāšana un pārvietošana, ja ar to radīts būtisks kaitējums”. Pēc autora domām nelikumīgā alkohola izgatavošana nes lielāku ļaunumu sabiedrībai, nekā to glabāšana un pārvadāšana. Šajā sakarība ir jānošķir, nelielā daudzuma nelikumīgā alkohola ražošanu no glabāšanas un ražošanas. Prakse autors ir vērojis, ka pilsētas dzīvoklī reti, kad tiek ražoti vairāk nekā 20 litri nelikumīga alkohola, līdz ar ko ražotājs tiek saukts pie administratīvas atbildības.
Krimināllikuma 221.2.pantu papildināt ar trešo daļu un izteikt šāda redakcija – „Par stipru nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai pārvietošanu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās.
Ņemot vērā to, ka nelegālā alkohola aprite galvenokārt orientēta uz mazturīgām personām, jāveic ekonomiskā situācijas uzlabošanas pasākumi, lai mazinātu mazturīgo personu īpatsvaru sabiedrībā un celtu iedzīvotāju pirktspēju.
Pazeminot pievienotās vērtības nodokli, un akcīzes nodokli sabiedrībai kļūs pieejamāks likumīgas izcelsmes alkohols. Palielinoties pieprasījumam pēc likumīga alkohola, pazemināsies pieprasījums pēc nelikumīgā alkohola, un notiks valsts budžeta papildināšana ar iekasētiem nodokļiem. Tas savukārt veicinās ekonomiskās situācijas uzlabošanos, un pacelsies iedzīvotāju pirktspēja.
Ir svarīga sabiedrības informatīva izglītošana. Jauniešu un pieaugušo informēšana par nelikumīgo alkoholisko dzērienu zemo kvalitāti, tajos esošiem kaitīgiem vai pat indīgiem piemaisījumiem. Sabiedrības informēšana par nelikumīgo alkoholisko dzērienu lietošanas negatīvām sekām.


Author's comment
Editor's remarks
Work pack:
GREAT DEAL buying in a pack your savings −42,96 €
Work pack Nr. 1331681
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register