Add Papers Marked0
Paper checked off!

Marked works

Viewed0

Viewed works

Shopping Cart0
Paper added to shopping cart!

Shopping Cart

Register Now

internet library
Atlants.lv library
FAQ
21,48 € Add to cart
Add to Wish List
Want cheaper?
ID number:759829
 
Evaluation:
Published: 29.06.2007.
Language: Latvian
Level: College/University
Literature: 36 units
References: Used
Time period viewed: 2000 - 2010 years
Table of contents
Nr. Chapter  Page.
  Ievads    5
1.  Vides pārvaldība    8
1.1.  Jēdzienu un terminu izpratnes dažādība    8
1.2.  Vides pārvaldība un vides pārvaldības sistēma    13
1.3.  Ieguvumi no vides pārvaldības sistēmas    14
1.4.  Vides pārvaldības sistēmas ieviešanas izmaksas    16
1.5.  Vides pārvaldības sistēmu standarti    17
1.6.  Ietekmes vispārīgs raksturojums    20
1.7.  Ietekmes uz vidi veidi    26
2.  Atkritumi un atkritumu saimniecība    32
2.1.  Atkritumu veidi    32
2.2.  Cieto sadzīves atkritumu sastāvs un struktūra    33
2.3.  Atkritumu saimniecības nostādne pasaulē un Latvijā    37
3.  Atkritumu apsaimniekošana    45
3.1.  Sadzīves atkritumu daudzums un to noglabāšana    45
3.2.  Atkritumu savākšana un šķirošana    47
3.3.  Sadzīves un bīstamo atkritumu savākšana un pārstrāde Latvijā    51
3.3.1.  Sadzīves atkritumi    51
3.3.2.  Bīstamie atkritumi    55
  Secinājumi un priekšlikumi    61
  Bibliogrāfisko norāžu saraksts    64
Extract

Vides jautājumi Latvijā kļūst aizvien aktuālāki, tāpēc arvien lielāku uzmanību videi un tās pārvaldībai pievērš arī Latvijas uzņēmumi, lai būtu konkurētspējīgi un spētu nodrošināt atbilstošu kvalitāti. Tas nozīmē, ka tiek pievērsta lielāka uzmanība lietderīgai resursu izmantošanai un uzņēmējdarbības rezultātā radītā piesārņojuma samazināšanai. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem ir jāizmanto savi resursi pēc iespējas efektīvāk, lai nodrošinātu sekmīgu turpmāko attīstību. Tieši tāpēc ir noteiktas Vides pārvaldības sistēmas, kas palīdz uzņēmumiem efektīvāk nodrošināt resursu izmantošanu. Vienota Vides pārvaldības sistēma dod iespēju atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumiem plānot atkritumu apsaimniekošanu, jo ir zināmas noteiktas normas, kas jāievēro uzņēmumiem un organizācijām, kas rada atkritumus. Tas nozīmē, ka ir izstrādāta kārtība, kādā tiek apstrādāti atkritumi.
Pasaulē ir izstrādāti vides pārvaldības sistēmu standarti, ar kuru palīdzību ir iespējams pēc vienotām prasībām veikt vides pārvaldību, kas nodrošina ilgtspējīgu ekonomisko attīstību. Protams, tam ir arī noteiktas izmaksas, kuras ne vienmēr uzņēmumiem ir pieņemamas, jo papildus izmaksas apdraud uzņēmuma pastāvēšanu, kas gan vairāk attiecas uz mazajiem uzņēmumiem, kuros jāizvērtē nepieciešamība pēc vides pārvaldības sistēmas.
Autors ir nolēmis izpētīt no atkritumu apsaimniekošanas viedokļa uzņēmējdarbības problēmas, jo 21. gadsimtā atkritumu apsaimniekošana ir ļoti būtisks jautājums. Tas nozīmē, ka šādā veidā ir iespējama valsts ilglaicīga ekonomiskā attīstība.
Pēc Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā ļoti aktuāla kļuva atkritumu apsaimniekošanas direktīvu izpilde. Lai izpildītu direktīvas, Latvijai pirmkārt bija jāveic esošas situācijas apsekošana un izpēte, nelegālo un legālo atkritumu izgāztuvju noteikšana un to rekultivācijas programmas izstrāde, kurai paralēli tika izstrādāti arī katra reģiona attīstības plāni (kopā Latvija tika sadalīta 11 reģionos).
Uz vidi iespējams radīt dažādas ietekmes. Tas nozīmē, ka ir iespējams dažādos veidos ietekmēt vidi, neievērojot kādas normas, pavirši veicot vides pārvaldību, kad bieži vien tiek radīta ietekme, kas ir neatgriezeniska un to vairs nav iespējams novērst, rezultātā ievērojami samazinot pieejamos resursus.
Galvenā problēma, kas tiek izvirzīta darbā, ir saistīta apkārtējo vidi – precīzāk – atkritumiem, kurus ir nepieciešams savākt un veikt to attiecīgu pārstrādi tā, lai pēc iespējas mazāk vai labvēlīgāk ietekmētu apkārtējo vidi un cilvēkus mums apkārt. Darbā tiek pētīts, kāda ir reālā situācija Latvijā pēdējos gados šajā jomā un kā tā ir mainījusies, kā arī tās iespējamās attīstības tendences.
Autors uzskata, ka atkritumu saimniecībā svarīga ir ne tikai atkritumu savākšana, bet arī to šķirošana un pārstrāde, lai būtu iespējams sekmīgāk izmantot pārstrādātos atkritumus vēlreiz un tiktu radīta mazāka ietekme uz vidi. Tādēļ ir apskatīti atkritumu veidi un to raksturlielumi, pēc kuriem var noteikt, kad un kādi atkritumi rada neatgriezenisku ietekmi uz vidi, kā arī tas, kādi standarti būtu jāievēro noteiktu radušos atkritumu apsaimniekošanā. Ar šo noteikumu ievērošanu ir iespējams nodrošināt ilglaicīgu resursu izmantošanu, kas nodrošinātu arī valsts ilgtspējīgu attīstību.
Ietekmi uz vidi ir iespējams radīt gan pakāpeniski samazinot izmantojamos resursus, gan arī neatgriezeniski radot ietekmi uz dabas resursiem, kas nozīmē, ka iespējamie resursi vairs nav izmantojami.
Latvijā tiek ieviesti jauni projekti, ar kuru palīdzību ir iespējams veikt sekmīgu atkritumu savākšanu, šķirošanu un pārstrādi, nodrošinot nepieciešamo normu un kvalitātes ievērošanu.
Pētījuma aktualitāte saistīta ar Latvijas ekonomisko attīstību, jo saistībā ar to arī atkritumu apsaimniekošanas bizness kļūst aizvien nozīmīgāks. Pieaug radīto atkritumu daudzums un ir nepieciešams ieviest dažādus ierobežojumus un normas Latvijas atkritumu saimniecībā, salīdzinot ar 1990. gadu, kad netika izvirzītas tik stingras prasības, kas būtu jāievēro atkritumu apsaimniekotājiem. Pašlaik Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts, līdz ar to, ir nepieciešams ievērot visas noteiktās normas un procesus atkritumu apsaimniekošanas biznesā. Atkritumu bizness pēdējos desmit gados jau ir attīstījies strauji, bet tomēr vēl ir saglabājušās neatgriezeniskās sekas, kas ir radušās neveiksmīgas atkritumu apsaimniekošanas rezultātā. Tas nozīmē, ka joprojām ir jāierobežo ietekme uz vidi, kas ir radusies iepriekšējās neveiksmīgās atkritumu apsaimniekošanas rezultātā. Latvijā ir pietiekami daudz iespēju, lai turpmāk veiksmīgi ievērotu atkritumu apsaimniekošanas normas. Tas nozīmē, ka ir nepieciešams un iespējams veikt nepieciešamās izmaiņas atkritumu saimniecībā, jo attīstoties valstij, tiek radīts lielāks atkritumu daudzums, kas jāpārstrādā, kā arī mainās radīto atkritumu struktūra. Protams, pēdējos gados uzņēmumi vairāk ievēro vides prasības, kas noteikti atvieglo atkritumu savākšanu un videi netiek nodarīts tik liels kaitējums, tajā pašā laikā tiek ievērotas arī citas prasības, lai nodrošinātu kvalitāti.…

Author's comment
Load more similar papers

Atlants

Choose Authorization Method

Email & Password

Email & Password

Wrong e-mail adress or password!
Log In

Forgot your password?

Draugiem.pase
Facebook

Not registered yet?

Register and redeem free papers!

To receive free papers from Atlants.com it is necessary to register. It's quick and will only take a few seconds.

If you have already registered, simply to access the free content.

Cancel Register